Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

3,8% от БВП за образованието догодина. На фокус - продължаващ ръст на учителските заплати

Снимка: Мениджър Нюз

Първият от години бюджет, в който държавата ще харчи толкова, колкото е успяла да събере, приеха днес на първо четене депутатите.

Разчетите следват като заложени приоритети образованието, здравеопазването, отбраната, пенсионната политика и политиката по доходите. Да видим в малко повече детайли проекторамката за публичното финансиране на една от приоритетните области - образованието.

Образование – основни параметри

3.8% от БВП са предвидени за сектора догодина. Това се равнява на над 4,8 млрд. лв. Парите за следващата година тук са 610,1 млн. лева повече, така че да  се гарантира предвиденият ръст на възнагражденията на педагогическите специалисти. Учителските заплати догодина ще бъдат увеличени със 17%. Така минималната учителска заплата, която през тази година е 920 лева, ще стане 1085 лева през 2020 г. 360 млн. лв. са заложени в това перо само за увеличението на възнагражденията на учителите. 920 лв. е стартовото възнаграждение към момента за млади учители, които нямат трудов стаж и започват работа след завършването на висшето си образование, обясни просветният министър Красимир Вълчев. Младите учители до 30-33 години в момента са около 13,4 на сто, но този процент е по-висок в сравнение с предходните години, допълни той.

Със 17-18% ще бъдат увеличени и лекторските часове, които се заплащат допълнително.

Останалите приоритети в системата

Освен основният ангажимент за постъпателно увеличаване на учителските заплати в следващите три години, в бюджета за образование за 2020 г. почти двойно е увеличението на средствата за защитените училища и детските градини, които не трябва да се закриват, защото се намират над 14 и над 20 километра от следващото училище и детска градина, съобщи министърът.

Допълнително са увеличени и средствата за гимназиалния етап, защото в учебния план за него има повече часове и се плаща на повече учители.

Увеличат се и средствата за професионалното образование

Предвидени са и средства за ремонт на ученическите общежития на професионалните гимназии.

Ще се финансира и транспортът до професионалните гимназии, ако обучават ученици в специалности с очакван бъдещ недостиг на пазара на труда, или в защитени специалности.

Стратегическа цел

Правитеството поема ангажимент до края на мандата си да  постигне заложената програма за удвояване на средствата за възнаграждения на педагогическия персонал в хоризонта 2017 -2021 г. Очакванията са от 1,250 млн. лв. през 2017 година показателят да се вдигне в следващите две години с близо 1,4 млрд. лв. до 2,760 млн. лв.

още от Финанси