нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Акциите на Samsung може да поскъпнат с над 40% през следващата година, прогнозира експерт

Снимка: Guliver / Getty images

Акциите на Samsung може да поскъпнат с над 40% през следващата година. Това прогнозира СК Ким от Daiwa Capital Markets, като той залага на рязко възстановяване на продажбите на телевизори и смартфони в близкото бъдеще и на повишеното търсене на чипове.

Ким повиши 12-месечната си целева цена на акциите на Samsung на  85 хил. корейски вона (71,52 долара),след като по-рано прогнозира цена от 82 хил. корейски вона.

„Очакваме силни печалби от to Samsung Electronics през третото тримесечие на 2020 г., поведени от телевизорите и мобилните телефони“, коментира той.

В средата на януари акциите на южнокорейската компания достигнаха рекордна стойност от 62 800 корейски вона (52,84 долара за акция) на фона на надеждите за силно представяне през 2020 г. След началото на пандемията от коронавирус обаче те поевтиняха до 42 300 вона (35,59 долара за акция) през март. Оттогава до днес книжата се взстановиха, но остават под януарския рекорд.

Като цяло повечето анализатори очакват ръст на акциите на Samsung, като средната прогноза за следващите 12 месеца е за 20-процентов скок до 71 хил. вона за акция (60,06 долара), сочат данни на Refinativ.

Ким обаче очаква възстановяването на продажбите на телевизори и смартфони да доведе до по-значително поскъпване на акциите.

Той прогнозира приходи от 65,2 трлн. вона (54,86 млрд. долара) за Samsung през третото тримесечие, което би било ръст от 23% спрямо предходно и 5% в сравнение със същия период на мината година. Според него компанията ще отчете оперативна печалба от 10,5 трлн. вона, (8,83 млрд. долара), което е скок с 29% на тримесечна база и 35% на годишна. Тези прогнози са значително по високи от средните за пазара.

 

 

още по темата
още от Финанси