нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Акциите на Tesla са балон, смята водещ мениджър на хедж фонд

Снимка: Getty images

Акциите на производителя на електрически автомобили Tesla ще регистрират рязък спад, следвайки увеличението на лихвените проценти след края на кризата с коронавируса. Това заяви пред Си Ен Би Си мениджърът на хедж фонда Lansdowne Partners Пер Лекандер.

Според Лекандер Tesla е балон, който ще се спука. Той има къси позиции срещу компанията на Илон Мъск, което означава, че ще печели, когато стойността на акциите на Tesla падне.

Пазарната капитализация на Tesla скочи до 800 млрд. долара през 12-те месеца до януари 2021 г., преди да падне под 600 млрд. долара през февруари. В момента тя е на ниво от 665 млрд. долара.

„Моята прогноза е, че тази година ще има завръщане на „титулярите“, каза Лекандер, като добави, че е оптимист за акциите на германския автомобилен гигант Volkswagen, който има пазарна капитализация от 141 млрд. долара (119 млрд. евро).

„В краткосрочен план, ако съм прав в макроикономически аспект и лихвите тръгнат нагоре, а пазарът се събуди, то смятам, че Tesla ще тръгне надолу“, добави той.

Други анализатори обаче имат различна прогноза. Дан Айвс от Wedbush вярва, че акциите на Tesla ще се възстановят след колебливото начало на годината.

„Успехът на Tesla в засилването на инициативи за електрически автомобили и при търсенето в Китай през март ще бъде катализатор за поскъпване на акциите“, коментира Айвс.

От своя страна Лекандер направи сравнение с дотком балона от 1999 г.

„Ако днес чуете, какво казваха визионерите, които говореха за интернета през 1999 г., ще видите, че те всъщност подценяваха случващото се. Развитието бе много по-радикално, отколкото те очакваха“, коментира той.

Лекандер даде пример с Cisco, която стана една от най-скъпите компании в света преди спукването на баланът. След рекордният ръст и последвалия срив, днес Cisco има по-голяма пазарна капитализация, отколкото през 2000-та година. „Това не означава, че трябва да забравим в един период акциите на компанията не се сринаха с 80%“, казва той.

„Това е вероятно резултатът, който ще видим и при настоящата технологична среда“, добави Лекандер.

 

още по темата
още от Финанси