нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Прогноза: Eвропейските облигации ще бъдат по-търсени от американските след пандемията

Държавните разходи на САЩ са толкова големи, че европейските облигации ще станат по-привлекателни за инвеститорите, пише CBNC.

Държавните облигации на САЩ обикновено се разглеждат като нискорискови активи. Независимо, че доходността по тях не е голяма, инвеститорите имаха 100% доверие, че ще получават всяка погасителна вноска точно на падежа й.

Но анализатори прогнозират, че това може и да се промени след края на пандемията от коронавирус.

„Държавният дълг на САЩ се увеличава с много по-бързи темпове в сравнение с Европа. Затова  купуването на европейски дълг в бъдеще ще изглежда доста по-благоприятно“, коментира Хлегер Шмидинг, главен икономист на хамбургската инвестиционна банка Berenberg.

През септември тази година държавният дълг на САЩ е 98% от БВП на страната, спрямо 79% в края на 2019 г. Очакванията са той да бъде над 100% от БВП през 2021 г.  и да достигне 109% от БВП до края на 2030 г. В същото време дългът на страните от еврозоната е 84% към БВП към края на първото тримесечие на 2020 г.

Според анализаторите бързо нарастващия държавен дълг на САЩ означава, че в даден момент американското правителство може да има затруднения при изплащането му. Някои държави в Европа обаче изпитват подобни затруднения. Италия  и Гърция имат  над 100% държавен дълг спрямо БВП, като според Шмидинг Италия  е по-рисковата от двете, тъй като управляващата коалиция в Рим изглежда  сравнително нестабилна и  нейното разцепване може да доведе до предсрочни избори.

още от Финанси