нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ангила и Барбадос влизат в "черния" списък на ЕС за данъчните убежища

Shutterstock

Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши да добави Ангила и Барбадос към списъка на ЕС за несъдействащи юрисдикции за данъчни цели, съобщават от пресслужбата на Съвета.

В същото време Каймановите острови и Оман са премахнати от списъка, тъй като осъществили необходимите реформи за подобряване на рамката на данъчната политика, се уточнява в съобщението.

Към момента „Черният“ списък на ЕС с данъчните убежища включва 12 дестинации – Американска Самоа, Ангила, Барбадос, Фиджи, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови, Вануату и Сейшелските острови.

Списъкът е съставен от юрисдикции извън ЕС, които или не са участвали в конструктивен диалог с ЕС относно данъчното управление, или не са изпълнили ангажиментите си за изпълнение на реформи, за да се съобразят с набор от обективни данъчни критерии за добро управление, касаещи данъчната прозрачност, справедливото данъчно облагане и прилагане на международни стандарти срещу ерозия на данъчната основа и промяна на печалбата.

Ангила и Барбадос попадат в него след доклади за партньорска проверка, публикувани от Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели. В докладите оценката за двете страни се понижава, съответно, до „несъответстваща“ и „частично съответстваща“ с международния стандарт за прозрачност и обмен на информация при поискване, става ясно още от съобщението на Съвета на ЕС.

Каймановите острови са премахнати, защото през септември 2020 г. са приели нови реформи в своята рамка за колективните инвестиционни фондове.

Коментарът за Оман е, че спазва всички свои ангажименти, след като ратифицира Конвенцията на ОИСР за взаимна административна помощ по данъчни въпроси, прие законодателство, позволяващо автоматичен обмен на информация, и предприе всички необходими стъпки за активиране на връзките си за обмен на информация с целия ЕС и страните членки.

Съветът на ЕС е решил също така Монголия и Босна и Херцеговина вече да не бъдат наблюдавани за изпълнение на ангажиментите им. И двете страни са депозирали инструментите за ратификация на Конвенцията на ОИСР за взаимна административна помощ по данъчни въпроси.

още от Финанси