нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Английската централна банка предупреждава за инфлация от над 5%

Снимка: Getty images

Инфлацията във Великобритания може да надвиши 5% тази година, посочва главният икономист Английската централна банка Хю Пил в интервю за в. "Файненшъл таймс" цитирано от Франс прес. В момента пазарите очакват бързо и значително увеличение на лихвите в страната, припомня АФП.

"Не бих се изненадал, да го кажем така, ако станем свидетели на инфлация, доближаваща се или надвишаваща 5%. И това е доста неудобна позиция за централна банка, която има за цел инфлация от 2%", заявява Хю Пил в публикуваното снощи интервю в икономическия всекидневник.

Инфлацията леко се е забавила във Великобритания през септември до 3,1% на годишна основа, но продължава да е твърде висока след рекордния растеж до 3,2% през август, най-високото равнище от 2012 година. В последните си прогнози АЦБ обяви, че очаква инфлацията да достигне 4 процента преди края на годината.

Инвеститорите вече залагат на затягане на паричната политика на централната банка преди края на годината. Управителят на АЦБ Андрю Бейли заяви в неделя, че ръководената от него институция може да се окаже принудена да действа, за да овладее нарастващата инфлация.

Инвеститорите вече очакват все по-скорошно увеличение - още на предстоящото заседание през ноември, последвано от ново покачване следващия месец.

Ако очакванията на пазара се осъществят, то ще се окаже, че АЦБ е действала по-бързо от Европейската централна банка или Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ.

Смятам, че решението за повишение на лихвите през ноември все още не е взето окончателно, посочва Хю Пил в интервюто за в. "Файненшъл таймс". От постъпването му към Английската централна банка през септември обаче е имало "смяна на режима" в паричната политика, тъй като икономиката се доближава до предпандемичните си равнища, добавя той.

И докато финансовата институция все още твърдеше в края на септември, че покачването на цените е временно, то новият й главен икономист заяви в началото на октомври, че този растеж може да продължи най-малко до второто тримесечие на 2022 година, припомня БТА.

АЦБ се сблъсква със същата дилема като всички други централни банки: инфлацията във Великобритания е задвижвана от проблеми с веригите за доставки, недостиг на работна ръка, поскъпването на суровините и скока в цените на енергията, отбелязва АФП.

още по темата
още от Финанси