Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Apple с най-лошо представяне на Уолстрийт от 2013 г.

Shutterstock

Акциите на Apple се сринаха с 10% при търговията на Уолстрийт снощи, предаде Асошиейтед прес. Това стана, след като американският технологичен гигант съобщи за намаляване на продажбите на своя водещ продукт, iPhone, най-вече на ключовия китайски пазар. Това е най-големия спад от 2013 г. насам.

Така 74,6 милиарда долара от пазарната стойност на Apple бяха изтрити само за един ден. Акциите на компаниите производители на части за мобилни телефони също поевтиняха.

Асошиейтед прес отбелязва, че новината за спада на продажбите на айфон е разтърсила пазарите и е засилила опасенията за забавяне на световната икономика. Ситуацията бе влошена допълнително от изненадващо слаби данни за американското промишлено производство.

Промишленият индекс Dow Jones изгуби 660 пункта (2,8 процента от стойността си), спадайки до 22 686 пункта. По-широкообхватният индекс Standard & Poor’s 500 се понижи с 62 пункта (2,5 процента) до 2447 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq - с 202 пункта (3 процента) до 6463 пункта.

Облигациите поскъпнаха, като тяхната доходност намаля рязко, тъй като инвеститорите потърсиха "сигурни убежища" за вложенията си.

още по темата
още от Финанси