нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Archegos Capital: Как едно от най-големите скрити богаства се изпари за няколко дни

Снимка: Shutterstock

От апартамента си, извисяващ се над централен Манхатън – точно срещу концертения комплекс „Карнеги Хол“, Бил Хуан тихо изграждаше едно от най-големите богатства в света, пишат Катрин Бъртън и Том Малоуни за Блумбърг.

Дори на Уолстрийт малцина му обръщаха внимание, докато един ден изведнъж всички погледи бяха вперени в него.

Хуан и неговата частна инвестиционна компания Archegos Capital Management се оказаха в центъра на фиаско за милиарди долари, включващо тайни пазарни залози, които се разплетоха за секунди.

Възходът на Хуан може да бъде проследен чрез акциите на няколко компании, от които банките се отърваха през последните дни – тези на ViacomCBS Inc., Discovery Inc. GSX Techedu Inc., Baidu Inc. Това са все книжа, които поскъпнаха през годината, много често без да има ясна причина за това.

Една част от портфолиото на Хуан, която беше търгувана на блок сделки до петък от Goldman Sachs, Morgan Stanley и Wells Fargo, беше на стойност почти 40 млрд. долара през миналата седмица. Според банкерите нетният капитал на Archegos, и по-специално богатството на Хуан, е достигнало над 40 млрд. долара през същата седмица. Докато продължават да се появяват доклади за трансакциите на Archegos някои поставят стойността на позициите на федж фонда на между 50 и 100 млрд. долара.

Всичко това се изпари в рамките на дни.

„Никога не съм виждал нещо подобно – колко тихо и колко концентрирано беше. Колко бързо изчезна“, коментира Майк Новограц, бивш партньор в Goldman Sachs, който участва на пазарите от 1994 г. „Това трябва да е една от най-големите единични загуби на лично богатство в историята“.

В понеделник вечерта от Archegos най-накрая коментираха ситуация.

„Това е трудно време за семейния офис на Archegos Capital Management, нашите партньори и служители“, пише говорителят на фирмата Карен Кеслър в становище, изпратено по имейл. „Всички планове се дискутират, докато г-н Хуан и екипът решават какъв е най-добрия път напред“, казва още тя.

Лавината от търговски загуби разтърси борсите от Ню Йорк до Цюрих и Токио, оставяйки множество въпроси без отговор, включително най-големият: Как може някой да поема толкова големи рискове, подкрепени от толкова много банки, под носа на регулаторите по цял свят?

Една част от отговора се крие във факта, че Хуан създава семеен офис с ограничен надзор и след това използва, за да трупа големи дялове в компании, без някога да му се налага да ги отчита. Друга част идва от това, че глобалните банки са гледали на Хуан като на платежоспособен клиент въпреки историята му с пазарни манипулации, която преди десетилетия доведе до изхвърчането му от бизнеса с хедж фондове.

Ученик на легендата Джулиан Робъртсън, известен като „Бащата на хедж фондовете“, Сун Кук „Бил“ Хуан разби бизнеса на Tiger Asia Management и Tiger Asia Partner след уреждане на гражданско дело с Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) през 2012 г., в което той бе обвинен за търговия с вътрешна информация и манипулиране на акции на китайски банки. Хуан и фирмите платиха 44 мнл. долара по делото, а самият той обеща да се оттегли от индустрията на инвестиционните съветници.

Малко по-късно той стартира Archegos, което на гръцки означава „този, който води“, и го структурира като семейно дружество.

Семейните компании, които управляват едно богатство, като цяло са изключени от регистрацията като инвестиционни съветници в SEC. Това означава, че те не трябва да отчитат пред регулатора кои са техните собственици и директори, както и размерът на средствата, които управляват – правила, имащи за цел да защитават малките семейни офиси. Ако обаче един такъв офис придобие мащаба на голям хедж фонд, той може да носи големи рискове, но този път за външните лица и за по-широкия пазар.

„Това отново повдига въпроса за регулацията на семейните офиси“, коментира Тайлър Гелаш, бивш помощник в SEC, който сега ръководи търговската група Healthy Markets „Въпросът е, ако става въпрос само за приятели и семейство, защо трябва да ни е грижа? Отговорът е, че те могат да имат значително въздействие върху пазара и регулаторния режим на SEC не взима това предвид“, добавя той.

Ценен клиент

Archegos успява да изгради търговски партньорства с финансови гиганти като Nomura, Morgan Stanley, Deutsche Bank и Credit Suisse. За известно време след делото със SEC, Goldman отказва да прави бизнес с Хуан, но по-късно се включва в играта, след като конкурентите на банката започват да регистрират сериозни печалби от отношенията си с Archegos.

Пълната картина по случая продължава да се разкрива, като не е ясно какво точно потопи позициите на фирмата на Хуан.

Една от причините е, че той никога не е попълвал доклад 13F за собствеността си, който всеки инвестиционен мениджър, притежаващ над 100 млн. долара в американски акции, трябва да отчита в края на всяко тримесечие. Причината за това изглежда е, че той е структурирал своите сделки с помощта на  суапове с обща възвръщаемост, като по този начин поставя позициите си в балансите на банките, Суаповете също позволяват на инвеститорите да добавят много левридж към портфейла си.

Morgan Stanley и Goldman Sachs например са посочени за най-големите акционери в GSX Techedu - китайска компания за онлайн обучение, която многократно е атакувана от къси продавачи.

Недоволни инвеститори

Според декларациите, подадени до SEC, Goldman е увеличила позициите си в GSX с 54% през януари. Като цяло банките притежават поне 68% от акциите на GSX според анализ на Bloomberg. Те също така държат дял от поне 40% в IQIYI - китайска развлекателна компания, както и 29-процентов дял от ViacomCBS – все компании, на които Archegos залагаше много пари.

„Сигурен съм, че има много недоволни инвеститори, които са купили акции на тези компании през последните няколко седмици и сега съжаляват“, казва в интервю за Блумбърг Дъг Чифу, главен изпълнителен директор на Virtu Financial. Той прогнозира, че регулаторите ще проведат дискусии за това дали има нужда от повече прозрачност при семейните компании.

Без необходимостта да предлага фонда си на външни инвеститори, стратегиите и представянето на фимрата на Хуан остават тайна за външния свят. Дори с набъбването на личното му богатство, 50 и няколко годишният Хуан е поддържал нисък профил. Въпреки че в миналото е работил за Tiger Management, той не е добре познат сред социалните кръгове на Уолстрийт или Ню Йорк.

Хуан е доверено лице на Fuller Theology Seminary и съосновател на Grace и Mercy Foundation, чиято мисия е да служи на бедните и онеправданите.  Към края на 2018 г. активите на фондацията са били близо 500 млн. долара, става ясно от последните декларации към регулаторите.

„Не всичко опира до пари, нали знаете“, коментира той едно то редките си интервюта от от 2018 г. В него той говори за призванието си като инвеститор и за християнската си вяра. „Всичко опира до дългосрочния план, а Бог определено има дългосрочна визия.“, казва той.

Неговото свличане от върха започна през миналата седмица, след като  ViacomCBS обяви вторична продажба на акциите. На следващия ден акциите на компанията поевтиняха с 9%. Стойността на другите акции, за които се счита, че са били част от портфолиото на Archegos на база на позициите, които се търгуват на блок сделки, последваха падането на ViacomCBS.

До затварянето на търговията в четвъртък в четвъртък стойността на портфолиото на Archegos се бе сринала с 27% - повече от достатъчно, за да изтри капитала на инвеститор, които според участниците на пазара е бил е бил завишен шест до осем пъти. Така компанията обяви, че може да изпълнява изискванията за допълнително обезпечение (т.нар. margin calls).

Това навреди на редица банки, които са работили с Хуан. Nomura и Credit Suisse предупредиха за значителни загуби (прогнозно около 2 млрд. за Nomura и 3-4 млрд. за Credit Suisse) след разпродажбите в петък, докато Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. съобщи за потенциална загуба от 300 млн. долара.

„Трябва да се запитате кой друг на Уолстрийт има такива невидими богатства. Психологията на всичкия този левридж без управление на риска е почти нихилизъм“, казва Новограц.

още по темата
още от Коментари