нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Балонът на фондовите борси в САЩ е на път да стане един от най-големите в историята

Снимка: Guliver / Getty images

Докато Федералният резерв на САЩ продължава мащабната си програма за покупки на активи и остава по-умерен по отношение на политиката си за поддържане на инфлация около 2%, създалият се балон на фондовите пазари е на път да се превърне в един от най-големите в историята. Това пише  за „Файнешъл таймс“ Андрю Парлин, основател и главен инвестиционен директор на консултантската компания Washington Peak, предава Маркетоуч.

Като инвеститор, който е добре запознат с имотния балон в Япония от края на 80-те години на миналия век, Парлин казва, че днес „изпитва дежавю“.

„Тогава всичко, което имаше някаква връзка с имотния пазар, бе в центъра на спекулации. Сега най-горещите сектори в САЩ са технологиите. Акциите, които имат реална или възприета връзка с облачните услуги, дигиталните плащания, електрическите автомобили или икономиката, създадена от ограничителните мерки, които накараха хората да останат по домовете си, отчетоха огромен ръст“, коментира той.

По думите му историите около най-популярните днес компании са не по-малко нереалистични и преувеличени отколкото онези, които са се носели в Япония по време на бума на инвестиции в имотния сектор.

„Балоните се образуват около отделни акции и сектори. Когато концентричните кръгове на надценените акции се разширяват, инфекцията се пренася върху все повече акции. Надценените корпоративни разкази създават пропаст между фундаменталния анализ и цените на акциите“, казва още Парлин.

Той заяви, че Tesla е пример за тези „кръгове на надценени акции“, които в крайна сметка ще имат дестабилизираш ефект върху пазар като цяло.

„Както нарастващите съотношения цена-счетоводна стойност сигнализираха за огромен спекулативен риск в Япония в края на 80-те години на миналия век, когато активите бяха достигнали върха на своята популярност, така днешните невероятно високи съотношения цена-продажби в САЩ подчертават липсата на реализъм в оценката на най-горещите акции на пазара“, пише Парлин.

По думите му този показател е сравнително стабилен, като рядко има случаи, в които акции се търгуват при съотношение цена/продажби от над 10 пъти. Ситуацията днес обаче е различна

Според данни на Блъмбърг, цитирани в публикацията на Парлин, 530 от всичките 8513 листнати обикновени акции в САЩ, се търгуват при цена, която е над 10 пъти по-голяма от продажбите. Той обясни, че в историята е имало само един случай, в който по-голям процент от акциите са се търгували при подобно съотношение.

 „Въпросът е в това, че съотношенията цена/продажби, достигнали стратосферата, не се зъдържат там за дълго време, както манията по лалетата в Холандия от 170-век не успява да задържи цената на луковици на лалета на ниво от 100 хил. долара. Това е проблемът с балоните – те не преминават през плавен и гладък период на свиване, докато не изчезнат напълно. Вместо това те продължават да се разширяват, докато не се спукат. По тази причина тяхното избухване е толкова грандиозно, шокиращо и хаотично“. Казва Парлин.

още по темата
още от Финанси