нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Bank of England запази основната си лихва на историческия минимум

Getty Images

Британската централна банка (Bank of England) остави основната си лихва на историческия минимум от 0,1 на сто и запази програмата си за изкупуване на активи на стойност 895 милиарда британски лири (1,24 трилиона долара), предадоха световните агенции. В същото време в края на заседанието си по паричната политика британската централна банка преразгледа към повишение прогнозата си за икономия растеж през тази година до 7,25 на сто благодарение на по-силната от очакваното активност, съобщава БТА.

Комитетът по паричната политика е гласувал единодушно за запазване на свръхниската лихва. Според него основният сценарий е за увеличаване на потребителските цени временно над 2 процента към края на 2021 година, главно в резултат на еволюцията на цените на енергията, които силно нараснаха след срива им миналата година поради пандемията и ограничителните мерки. В средносрочен план централната банка очаква инфлацията да се върне на равнище около целевите 2 процента.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Великобритания е по-голям в сравнение с прогнозите от февруари, подчертава Банк ъв Ингланд в доклада си за паричната политика. Това е станало благодарение на по-силната от очакваното активност през последните седмици, като лекото смекчаване на ограниченията допринася за по-голям БВП в краткосрочен план. Затова институцията преразглежда към силно повишение прогнозатаси за растежа през тази година до 7,25 на сто спрямо очакванията от февруари за 5 на сто.

През първото тримесечие Великобритания беше в строг локдаун, с изключение на училищата, които отвориха на 8 март), така че очакванията са за спад на БВП с 1,5 на сто. Официални данни за икономическия растеж на страната през първото тримесечие ще бъдат публикувани идната седмица.

още от Финанси