нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Банките в Еврозоната ще получат капиталови облекчения в размер на 70 млрд. евро

Снимка: Getty images

Европейската централна банка ще предостави на банките от Еврозоната около 70 млрд. евро (83 млрд. долара) капиталови облечения чрез удължаването на мярка, която има за цел да им помогне да продължат да дават кредити на засегнатата от пандемията икономика, предаде Блумбърг.

ЕЦБ ще позволи на кредиторите да продължат да изключват депозитите, държани в централните банки, когато изчисляват коефициента си на задлъжнялост, за девет месеца до края на март 2022 г., става ясно от съобщение на финансовата институция. Мярката повишава средно с 0,7% коефициента на 39-те банки, които са се възползвали от нея.

В сряда Блумбърг съобщи, че ЕЦБ ще удължи облекчителната мярка, чиито срок щеше да изтече на 27 юни.

Позицията на ЕЦБ контрастира на тази на други централни банки, особено на тези на Швейцария и САЩ, които тази година отказаха да удължат сходни мерки. Решението подчертава по-голямата зависимост на еврозоната от банковите кредити за корпоративно финансиране и по-малката роля на капиталовите пазари за същото.

ЕЦБ и други органи предоставиха на банките безпрецедентни регулаторни облечения по време на пандемията, за да им помогнат да се справят със загубите и да продължат да дават кредити. Голяма част от банките вече отчитат възстановяване на печалбите.

Въпреки това ЕЦБ заяви, че банките ще трябва да променят изчисленията си, за да поддържат „устойчивостта“, осигурена от коефициента на задлъжнялост. Мярката за облечения се прилага само за експозиции към централни банки, натрупани от края на 2019 г., малко преди началото на пандемията.

Някои европейски банкови регулатори искат да избегнат удължаване на мярката отвъд март,  съобщи по-рано тази седмица Блумбърг. Федералният резерв на САЩ позволи на своята мярка от този тип да изтече в края на март.

Коефициентът на задлъжнялост е един от двата ключови показателя за финансовата стабилност на банките. След 28 юни банките ще трябва да поддържат минимално ниво на коефициента от 3%. На по-късен етап за най-големите банки ще бъдат въведени и допълнителни изиксвания.

Облекчителната мярка е особено полезна за банките в страни като Франция, Германия и Нидерландия, които обичайно държат повече депозити в централните банки в сравнение с кредиторите от Южна Европа, отбеляза по-рано тази семдица анализаторът на ING Суви Платеринк Косонен.

още по темата
още от Финанси