нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Банкови стратези: Не залагайте срещу ЕЦБ!

Снимка: Getty images

Банковите стратези имат един прост съвет за търговците на облигации: не си струва да залагате срещу Европейската централна банка.

От Goldman Sachs до изследователския отдел на Bank of America, финансовите анализатори казват на инвеститорите, че скорошната разпродажба на облигации в региона вероятно е приключила благодарение на поетия от ЕЦБ ангажимент от миналата седмица за ускоряване на изкупуването на държавен дълг.

„За пазарите уравнението вече е просто – да имаш къси позиции на пазара за облигации означава да залагаш срещу ЕЦБ“, коментират пазарни стратези на NatWest Markets. „Това не е нещо, което трябва да се приема се лака ръка“, добавя те.

Очакванията са ЕЦБ да ускори програмата за изкупуване на активи до темп от поне 80 млрд. евро на месец.

Това представлява рязка промяна в нагласите. Германските облигации скоро приключиха най-лошия си месец през последните две години, след като дълговите пазари по света бяха погълнати от залозите за ръст на инфлацията. След като обаче ЕЦБ, която е най-големият купувач на държавни ценни книжа в региона, се ангажира да засили „Пандемичната програма за спешни покупки“ (PEPP), за да избегне затягане на финансовите условия, разпродажбата на пазарите за облигации изглежда приключиха.

Към 16:50 часа българско време доходността по 10-годишните германски държавни ценни книжа достигна минус 0,315%, след като на 26 февруари се изкачи до едногодишен връх от минус 0,203%. През февруари доходността нарасна с 26 базисни пункта, което бе най-големият скок от януари 2018 г.

Goldman Sachs прогнозира, че ЕЦБ ще увеличи темпото на изкупуване на активи чрез Пандемичната програма за спешни покупки“ до 20 млрд. евро на седмица, което е с 8 млрд. евро над настоящото ниво.

още по темата
още от Финанси