нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Barclays очаква силни времена за европейските акции догодина

Снимка: Guliver / Getty images

Британската банка Barclays очаква европейските акции да достигнат нови върхове през 2021 г., информира Си Ен Би Си.  От банката очакват ръст на индекса STOXX 600 с 13% и потенциална възвращаемост от над 50% при книжата на две компании.

В прогнозата си за 2021 г. анализаторите на банката казват, че през следващата година фондовите пазари ще се водят най-вече от растежа на печалбите за акция, тъй като високоефективните ваксини ще поставят пандемията от COVID-19 под контрол, а завръщането към нормалността ще воведе до поскъпване на цикличните акции.

Според икономистите Barclays световният брутен вътрешен продукт ще нарасне с 5,4% през следващата година, което би било най-големият едногодишен скок от 2010 г. насам. Те очакват 45% повишение на печалбите на европейските компании в сравнение с настоящите им нива.

От банката възлагат най-големи надежди на енергийният гигант BP, чиито акции имат потенциала да поскъпнат с 63,7%. Те прогнозират ръст на цената на книжата на холандската банка ABN Amro с 50,6% и на британския телеком BT Group с 47,2%.

Най-големите губещи през следващата година според Barclays ще бъдат Lufthansa – потенциален спад от 46,1%, Adyen – спад от 34,1% и Ocado – спад от 30,5%.

„Централните банки и правителствата все още разполагат с амуниции, с които да подкрепят възстановяването, финансовите условия са благоприятни и съществува натрупано незадоволено търсене“, коментира Еманюел Ко, , ръководител Европейски стратегии на пазара на акции за Barclays.

По думите му краткосрочните перспективи остават несигурни, но от банката очакват ротация от активите убежища към по-рисковите активи.

„Очакваме експанзивната парична и фискална политика да остане в сила. Китайското възстановяване се ускорява, докато в САЩ и Европа потребителските разходи ще се възстановят, а услугите ще наваксат изоставането от производството“, добави Ко.

 

още по темата
още от Финанси