нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бъфет: Облигациите не са това, в което искате да инвестирате днес

Снимка: Getty images

Облигациите не са нещото, в което искате да инвестирате днес. Това пише легендарният инвеститор Уорън Бъфет в годишно си писмо до акционерите на Berkshire Hathaway, информира Си Ен Ен.

В него Бъфет отбелязва, че доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа е спаднала с 94% от 1981 г. до края на 2020 г. – от 15,8% на 0,93%.

„В някои големи и важни страни, като например Германия и Япония, инвеститорите имат отрицателна възвращаемост на трилиони долари държавен дълг. Инвеститорите с фиксирани доходи в световен мащаб, независимо дали става въпрос пенсионни фондове, застрахователни компании или пенсионери, са изправени пред мрачно бъдеще“, пише „Оракулът от Омаха“.

Тези резултати се дължат на факта, че централните банки на редица страни, включително Япония, понижиха лихвените проценти под нулата и отпечатаха трилиони долари. Целта на тези действия е банките да бъдат насърчени да отпускат кредити, а компаниите и правителствата да вземат евтини заеми, с които да финансират мерките за преодоляване на последствията от пандемията.

Това обаче доведе до спад на доходността на държавните облигации и заличи възвращаемостта на инвеститори като пенсионни фондове и застрахователи като Berkshire.

През последните седмици доходността по държавните ценни книжа на САЩ нарасна рязко, отразявайки очакванията на инвеститорите, че страната е на прага на устойчиво икономическо възстановяване благодарение на бързата ваксинация и мерките за стимулиране на икономиката.

От историческа гледна точка обаче доходността по държавните облигации остава сравнително ниска, като в писмото си Бъфет предупреждава, че опитът му показва, че ниската възвращаемост носи големи рискове.

„Някои застрахователи, както и инвеститори на пазара на облигации, може да опитат извлекат жалка печалба от пренасочването на своите покупките към облигациите, обезпечени от несигурни кредитополучатели”, коментира той.

„Рисковите заеми обаче не са отговора на неадекватните лихвени проценти. Преди три десетилетия могъщата индустрия за спестявания и заеми се самоунищожи, пренебрегвайки тази максима“, добави Бъфет.

Кризата със спестяванията и заемите, която тормози американските регулатори през по-голямата част от 80-те години на миналия век, започна, след като инфлацията и лихвените проценти скочиха драстично и унищожиха хиляди малки ипотечни кредитори

Някои инвеститори се притесняват, че цените може да скочат на фона на икономическото възстановяване в САЩ, което може да накара Федералния резерв да повиши лихвите по-рано от очакваното.

„Все още обаче съществуват две причини, които правят малко вероятно повишаването на лихвите в скоро време“, казва Нийл Шеринг от Capital Economics

Първата е преминаването към целеви среден процент на инфлация от 2% с течение на времето, което ще позволи по-голяма гъвкавост. Втората е, че Фед има двоен мандат да преследва както пълна заетост, така и ценова стабилност.

още по темата
още от Финанси