нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Биткойнът достигна нов рекорд преди борсовия дебют на Coinbase

Снимка: Getty images

Стойността на биткойна достигна нов исторически връх, прескачайки прага от 64 хил., долара преди борсовия дебют Coinable, предаде Блумбърг.

Към 11:40 часа българско време биткойнът се разменяше за 64 428,39  долара, което представлява ръст от 2,93% за последните 24 часа.

Крипто биковете (хората, които очакват цените да растат) са все по-уверени в светлото бъдеще на биткойна, тъй като все повече компании започват да работят с критповалути. Скептиците обаче продължават да изразяват съмнения относно устойчивостта на настоящия бум. Сред най-обещаващите знаци за нарастващото приемане на криптовалутите на Уолстрийт е предстоящия по-късно днес борсов дебют на платформата Coinable, която се очаква да бъде оценена на около 100 млрд. долара, влизайки директно в топ 100 на най-скъпите компании в САЩ.

„Дебютът на Coinbase ще отбележи първата официална връзка между традиционния финансов бизнес и алтернативния път на криптовалутите.“, пише в бележка Ипек Йозкардеская, старши анализатор в Swissquote. „Като такъв, успешният дебют на Nasdaq трябва да подейства като знак за одобрение на криптовалутите от традиционните инвеститори“, добавя тя.

По-рано Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley разкриха планове да осигурят на клиентите си достъп до крипто инвестиции. От своя страна, производителят на електрически Tesla обяви инвестиция в биткойн на стойност 1,5 млрд. долара и започна да приема криптовалутата като метод за покупка на автомобили в САЩ.

Въпреки тези позитивни развития за криптовалутите, скептиците твърдят, че дигиталните монети са „надути“ от мерките за стимулиране на икономиката в условията на пандемия, които подкрепиха до рекордни нива и фондовите борси. Освен това регулаторите по цял свят предприемат повече мерки за надзор и контрол на криптовалутите, като много официални представители изразяват съмнения относно използваемостта им в реалния живот.

Членът на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка Изабел Шнабел определи бикойна като „спекулативен актив, който няма никаква фундаментална стойност“ в интервю за „Шпигел“ по-рано този месец.

Въпреки това мнозина анализатори очакват ралито да продължи.

„Най-ниската 30-дневна волатилност от октомври насам ни казва, че биткойнът е готов да излезе от клетката и да продължи на бичия пазар по пътя си към следващия праг от 10 хил. долара“, коментира Майк Макглон, стратег на Bloomberg Intelligence. „Подобно на инвестицията на Tesla в биткойн, първичното публично предлагане на Coinbase може да бъде поредното важно събитие през 2021 г. за криптовалутите“, добави той.

 

още по темата
още от Финанси