Биткойнът ще има своя дотком момент в рамките на две години, прогнозира експерт

Биткойнът ще има своя дотком момент в рамките на две години, прогнозира експерт

Биткойнът започна новата година с проблеми, като остатъкът от 2022 г. може да му донесе още затруднения. Макар че някои привърженици на криптовалутата продължават да очакват, че цената и ще достигне 100 хил. долара, един стратег не вижда сценарий, при който това ще се случи през тази или следващата година.

„В дългосрочен план, мога да кажа, че обичам криптовалутата. Обичам биткойн, но графиките просто не предвещават подобно развитие“, заяви пред Yahoo Finance Live Гарет Солоуей, главен пазарен стратег в платформата InTheMoneyStocks.com.

„Вярвате или не, но в началото на 2022 или 2023 г. може да видим движение надолу под 20 хил. долара за биткойна. През последния месец биткойнът се движи между 52 хил. и 46 хил. долара, като постоянно удря това долно ниво. Така че от чисто техническа гледна точка, ако падне под тези 46 хил. долара, то ще последва и спад до около 42 хил. долара – най-ниското ниво от началото на ноември“, добави той

Прогнозата на Солоуей се сбъдна, следвайки публикуването на протоколите от последното заседание на Федералния резерв на САЩ, от което стана ясно, че от централната банка готвят по-агресивно затягане на паричната политика. Тогава биткойнът временно падна до 41 хил. долара, като към 8:50 часа българско време днес той се разменя за 41 781 долара.

Солоуей подчертава и друга тенденция. Докато индексите Dow Jones и S&P 500 очаквано записаха рали около празниците, което продължи и през новата година, биткойнът удължи колебливото си представяне през последния месец, като сега е с над 35% под върховите си нива от ноември.

Стратегът прогнозира, че през тази година златото ще се представи по-добре от S&P 500 и биткойна, макар че в дългосрочен план той продължава да смята криптовалутата за по-добра инвестиция.

„След 5 години биткойнт лесно може да е на ниво от 100 хил., а може би дори и 250 хил. долара“, казва той.

По думите му обаче планът на Федералния резерв да свие баланса си по-агресивно ще доведе до изваждане на много пари и ликвидност от системата.

 „Биткойнът и криптовалутите ще имат своя момент в дотком през следващите година или две“, прогнозира  Солоуей, визирайки спукването на интернет балона през 2000-та година.