нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Blackstone предупреждава за предстоящо „изгубено десетилетие“ на фондовите пазари

Снимка: Guliver / Getty images

Идните години могат да се превърнат в „изгубеното десетилетие“ за инвеститорите на фондовите борси, тъй като възвръщаемостта на акциите ще се срине на фона на по-ниските печалби и приходи на компаниите. Това заяви пред Си Ен Би Си изпълнитeлният вицeпpeдceдaтeл нa американската инвестиционна компания Вlасkѕtоnе Toни Джeймc

Той смята, че цените на акциите може да спрат покачването си, след като бъдат оценени напълно за „хоризонт от 5-10 години“.

„Смятам, че това може да бъде ново изгубено десетилетие за инвеститорите“, коментира той, визирайки периода на 90-те години на миналия век в Япония, когато премина през тежка икономическа стагнация.

По думите му настоящите лихвени нива в САЩ няма да паднат по-ниско, като дори може да бъдат повишени до по-нормални нива през следващите години. В много случаи по-високите лихви се отразяват негативно на ĸopпopaтивнитe пeчaлби и цeнитe нa aĸциитe, тъй като по-високите виcoĸитe paзxoди зa заеми „изяждат“ част от печалбата.

Освен това, компаниите са изправени и пред редица други проблеми, които подлагат на натиск печалбите. Тук влизат високите данъци, нарастващите оперативни разходи, нарушаването на веригите за доставка и тенденцията за „деглобализация“.

„Всичко това ще се отрази на компаниите. За това прогнозирам разочароващ дългосрочен ръст на печалбите и анемична възвръщаемост на акциите през следващите пет до десет години“, казва той.

Въпреки тежките икономически щети, нанесени от пандемията от коронавирус, американските фондови борси отчитат значителен ръст след достигнатите през март рекордно ниски нива. .

Джеймс отдава това на решението на Федералния резерв на САЩ да смъкне лихвите близо до нулата, което накара инвеститорите да потърсят по-рискови активи с по-голяма възвращаемост.

„Макар че това доведе до създаването на акции, които са „напълно оценени“ или „малко надценени“, американската централна банка заслужава признание за предотвратяването на „сериозен срив“, коментира Джеймс.

„Ходът на Фед бе безпрецедентен по мащаб и скорост. Без него щеше да се стигне до спираловидно пропадане, при което фирмите щяха да имат сериозни проблеми с кредитите, които щяха да се отразят на пазарите“, добавя той.

 

 

още по темата
още от Финанси