нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

България взе 5 млрд. лв. дълг от международните пазари

Снимка: сайт на МФ

България успешно е пласирала държавни облигации за 5 млрд. лв. на международните пазари, съобщи министърът на финансите Кирил Ананиев на пресконференция. Те са били разделени в две емисии – 10-годишна и 30-годишна. Ананиев отбеляза, че България е постигнала много по-ниски от очакваните лихви по този  заем и изтъкна, че страната ни за първи път пласира толкова дълга емисия дълг – 30-годишна.

Интересът на инвеститорите е бил много голям, като са получени общо поръчки, които надхвърлят 4 пъти обема, който страната ни е търсила първоначално – а именно 2 млрд. евро. „Това ни даде основание да увеличим лимита на емисията от 2 на 2,5 млрд. евро“, обясни още Ананниев.

При 10-годишната емисия облигации лихвата, която България ще плаща годишно е 0,389% с лихвен купон от 0,37. При 30-годишните облигации лихвата е 1,476% с лихвен купон 1,375.

„Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво и това се потвърждава от участниците – инвеститори от висок клас. Сред тях имаше централни банки, държавни пенсионни дружества и други институционални инвеститори с много широк географски успех“, похвали се Ананиев. Около 16% от облигациите са били придобити от български компании.

Допреди вземането на този дълг България беше втората най-ниско задлъжняла страна в Европейския съюз след Естония с дълг, възлизащ на 21% от БВП. За сравнение средното ниво на дълга в ЕС е 80% от БВП, а в еврозоната – 86%, като най-голям дълг имат Гърция 176% от БВП и Италия 137% от БВП.

По-рано през годината българският парламент увеличи лимита на дълга, който България може да взема в рамките на една година от 2,2 млрд. лв. на 10 млрд. лв. Тогавашният министър на финансите Владислав Горанов обясни, че за да се финансира очаквания дефицит в бюджета ще са нужни 4,2 млрд. лв., а останалите са като буфер за непредвидени ситуации.

Това се случи в началото на април, малко след въвеждането на противоепидемичните мерки, които сериозно удариха икономиката.

Въпреки очакванията обаче към края на август бюджетът на държавата все още беше на плюс от 1,5 млрд. лв., като въпреки обявените икономически мерки за спасяване на бизнеса разходната част отчете понижение от 3%. При приходите за първите 8 месеца на годината беше отчетен спад от 950 млн. лв.

„В момента на пазарите няма никаква доходност, затова всяка емисия, която е с над 0% доходност веднага се купува от инвеститорите. Ето защо разликата между високорейтинговите и нискорейтинговите държави е пренебрежима. Затова моментът да се пласира подобна емисия е подходящ“, коментира за Мениджър Нюз Бисер Манолов, финансист и бивш член на управителния съвет на "Фонд за гарантиране на влоговете".

още от Финанси