нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Българският бизнес спестил 700 млн. лв. за месец

Shutterstock

Българският бизнес е увеличил наличностите си по банкови депозити с 700 млн. лв. в рамките на един месец. Това показват последните отчетни данни на БНБ към края на месец август.

Местните предприятия имат на влог в банките общо 31,3 млн. лв., което представлява увеличение от 13,5% в рамките на последните 12 месеца. В края на юли наличностите са възлизали на 30,6 млрд. лв., показват още данните. От началото на глобалната пандемия от коронавирус в средата на март месец 2020 г. българският бизнес е увеличил спестяванията си банките с над 20% - от 25,8 млрд. лв. на 31,3 млрд. лв.

Домакинствата и нетърговските организации също увеличават своите спестявания в банкови депозити. Към края на август сумата, която гражданите държат на влог в банките възлиза на 64 млрд. лв. Това е с 11% повече спрямо същия месец на 2020 г. От началото на пандемията българските домакинства са увеличили своите банкови активи с 14%, което възлиза на 8 млрд. лв.  

Тази тенденция на увеличаване на банковите депозити се запазва, въпреки отрицателните лихви по депозитите за бизнеса и нулевите за домакинствата, а и в условия на повишаващи се банкови такси за обслужване.

още от Финанси