нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

БНБ вижда ясни признаци на възстановяване, но остава консервативна в прогнозите си

Димитър Радев, управител на БНБ. Снимка: официален сайт на БНБ

Съществуват ясни признаци на икономическо възстановяване, но несигурността по отношение на пандемията и на начина, по който тя ще бъде овладяна, е все още голяма. Затова БНБ е готова при необходимост да активираме допълнителни мерки. Това заяви управителят на БНБ Димитър Радев по време на откриването на юбилейната 100-годишна учебна година на УНСС в София.

Според Радев банките влязоха в криза добре подготвени поради безпрецедентната по своя мащаб и дълбочина проверка на качеството на активите на банките и стрес тестовете, проведени от БНБ и Европейската централна банка. „Една от техните основни цели беше да се подготвят банките за най-лоши макроикономически сценарии, които мнозина тогава определяха като невъзможни. Сега, когато вече сме в тези „невъзможни“ сценарии, виждаме, че банките реагират адекватно и продължават да бъдат в добра кондиция“, обясни той.

Управителят на БНБ припомни предприетите мерки във финансовата сфера, включително пълното капитализиране на цялата печалба в сектора, силното редуциране на чуждестранните експозиции, а също така и анулирането на предвидените допълнителни капиталови изисквания, свързани с цикличните рискове. Този пакет от мерки осигури допълнителен ресурс в банковата система в размер на 9.3 млрд. лв., добави той.

Радев припомни, че БНБ внедри механизъм за отсрочване на плащанията по кредити за фирми и домакинства с понижени заради кризата доходи. До момента отсрочване на такива плащания са получили над 14 хил. предприятия и над 93 хил. домакинства в общ размер на над 9 млрд. лв., което е реално и значително облекчаване на финансовите условия през най-трудния период на кризата.

„Всички предприети дотук стъпки по отношение на банковия сектор, които смятам, че бяха успешни и навременни, по никакъв начин не намаляват нашата загриженост за това, което става и което предстои да стане в следващите месеци. Съществува голяма неяснота по отношение на това как ще се развие здравната криза, свързаната с това икономическа криза, и как ще се развие политическата ситуация.

Поради тази причина Българската народна банка остава консервативна в своите прогнози за икономическия растеж, при това с твърде широк диапазон на допусканията. В момента работим по нова, актуализирана оценка за ситуацията за тази година и за това, което очакваме през следващата година. Ще публикуваме тази оценка през месец октомври“, обеща банкерът.

още от Финанси