Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Богатството на свръхзаможните хора по света намалява за първи път през последните седем години

93

Shutterstock

За първи път през последните седем години богатството на свръхзаможните хора по света е намаляло през 2018 година, сочи доклад на консултантската фирма Капджемини (Capgemini), цитиран от ДПА.

Богатството на милионерите е намаляло с почти 3 на сто до 68,1 млрд. долара в сравнение с 2017 година. Това е първият спад на на този показател от 2011 година.

В същото време е отчетен и по-малък брой на милионерите. Това става за първи път от финансовата криза от 2008 година.

В Германия броят на хората с богатство над един милион долара е намалял до 1,35 милиона души, което е 1,1 на сто от населението на страната.

Експертите на Капджемини посочват, че причините за тази тенденция са международните търговски конфликти и несигурността, произтичащи от Брекзита, както и загубите на фондовия пазар.

Според германската централна банка спадът на фондовия пазар през 2018 г. е оставил своя отпечатък, предаде БТА. За първи път от три години богатството на частните домакинства в Германия спада и инвеститорите отчитат най-тежките си загуби от 2008 година.

Въпреки забавянето на темпа на икономическия растеж Германия все още е една от страните с най-много милионери в света. САЩ са на челно място, следват Япония, Германия и Китай. Според доклада в тези четири държави живеят 61,2 на сто от най-богатите хора в света.

В доклада се допълва, че в света има 18 милиона милионери, което е с 0,3 на сто по-малко в сравнение с 2017 година.

Най-големите загуби отчитат свръхзаможните, хората със състояние над 30 милиона долара. Общото им богатство е намаляло с около 6 процента.

Капджемини включва в изследването си акциите, ценните книжа с фиксиран доход, алтернативните инвестиции като природни ресурси или хедж фондове, парични средства и недвижими имоти за годишния си доклад за световното богатство.

още от Финанси
18
Петък
Октомври