нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Брекзит няма да превърне Лондон в „Дивия запад“ на финансовия свят

Снимка: Getty images

Великобритания ще направи „разумни“ промени във финансовите правила след Брекзит, за да се съревновава по-ефективно със Сингапур и Ню Йорк, но Лондон няма да се превърне в „Дивия запад“ тъй като това би навредило на глобалната му репутация. Това заяви днес министърът по финансовите пазари Джон Глен, цитиран от Ройтерс.

Обединеното кралство напусна Европейския съюз в края на миналия декември, но Брюксел все още не е дал британския финансов сектор до своя пазар.

„Междувременно ще продължим да разглеждаме тези възможности и да правим разумни и добре обмислени промени“, коментира той.

Промени като това колко информация трябва да бъде разкривана при издаване на облигации „не означават, че ще се превърнем в Дивия запад“, добави Глен.

По думите му страната не е тръгнала по „път на дерегулация“ на финансовите услуги след Брекзит, както първоначално се очакваше.

„Знаем, че репутацията ни на глобално ниво почива на високите ни стандарти, което означава, че не можем да правим нещата по различен начин“, каза още министърът по финансовите пазари.

По-рано от Брюксел заявиха, че изчакват да видят до каква степен ще се разминават правилата във Великобритания с тези в блока, преди да вземат решения за пазарния достъп на британския финансов сектор.

Хауърд Дейвис, председател на банката NatWest, каза пред Ройтерс, че Лондон ще остане големият офшорен финансов център на Европа, въпреки че част от европейския бизнес, фокусиран върху вътрешния пазар, ще се пренасочи към континенталните финансови центрове поради Брекзит.

„Промените не бяха и не са катастрофални. Лондон трябва да започне да гледа на себе си като на посредник между Европа и останалия свят, вместо да е се опитва да бъде финансов център на цяла Европа за всичко и за всеки“, каза той.

 

още по темата
още от Финанси