нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бундесбанк предупреждава за „изкривени оценки" на жилищния пазар в Германия

Снимка: Getty images

Централната банка на Германия предупреди за „изкривени оценки“ на жилищния пазар на фона на продължаващият ръст на цените, предаде Си Ен Би Си.

„На практика виждаме всички индикатори – цени, кредити, търсене. Тези показатели продължават да нарастват в Германия и пандемията от COVID-19 не оказва голям ефект върху тях“, коментира Клаудия Бух, вицепрезидент на Бундесбанк.

Тя заяви пред американската медия, че нейният екип е изготвил анализ на пазара, според които има около 10% до 30% отклонение на цените от техните фундаментални показатели.

„Малко по-новото развитие е, че тези високи оценки са широкоразпространени. Те са наблюдават и извън големите градове. Почти 90% от домакинствата очакват цените да продължат да растат“, каза тях.

В последния преглед на финансовата стабилност от Бундесбанк също се отбелязва, че германските кредитори трябва да изградят капиталови буфери за справяне с тези потенциални проблеми на жилищния пазар.

Има опасения, че банките не оценяват правилно истинската стойност на обезпечение и следователно са по-изложени на бъдещи корекции на цените.

„Финансовата стабилност би била изложена на риск, ако на пазара на имоти се наложи дестабилизиращо развитие, при което нарастващите обеми на кредитите и цените ще съвпаднат с влошаване на устойчивостта на дълга на кредитополучателите“, се казва в доклада на германската централна банка.

още от Финанси