Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бюджетният дефицит на САЩ достигна нов рекорд

Бюджетният дефицит на САЩ е достигнал исторически най-високата си стойност в размер на 864 млрд. долара през юни в резултат на правителствените програми за трилиони долари за преодоляване на рецесията, породена от кризата с коронавируса и след загубата на постъпления от данъци поради съкращаването на милиони работни места, предаде Асошиейтед прес. Предишният рекорден месечен дефицит беше отчетен през април и възлизаше 738 млрд. долара.
През юни 2019 година показателят е бил сто пъти по-нисък (8 млрд. долара), отбелязва информационното издание allnews. От началото на финансовата година на 1 октомври общият дефицит е достигнал 2,74 трлн. долара - също рекордна стойност за този период. Според Бюджетната служба в Конгреса на САЩ така страната е на път да достигне дефицит от 3,7 трлн. долара за годината. Гигантският дефицит на американския бюджет през юни се дължи главно на разходите от 511 милиарда долара по програмата за заеми за малките и средни предприятия, за да могат да преодолеят кризата.
Другата причина е решението на правителството да отложи плащането на данъци до 15 юли. Така бюджетните приходи за финансовата година досега възлизат на 2,26 трлн. долара или с 13,4% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Общите разходи възлизат на 5 трлн. долара или с 49,1% повече спрямо предишната година, предаде БТА.

още от Финанси