нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бюджетният излишък се стопи с 90%

Снимка: Shutterstock

Бюджетният излишък възлиза на 137 млн. лв. към края на месец февруари, съобщи Министерството на финансите. За сравнение, към края на втория месец от 2020 г. сумата му беше цели 1,48 млрд. лв., като понижението на  годишна база представлява над 90%.

Приходите от данъци, помощи и дарения възлизат на 7,4 млрд. лв., което е с 103 млн. лв. по-малко в сравнение със същия период на миналата година. За сметка на това обаче разходите на държавата са се увеличили с 1,24 млрд. лв. и вече представляват 7,22 млрд. лв. Увеличението възлиза на 21% на годишна база.

„Ръстът на разходите спрямо същия период на 2020 г. е свързан главно с предприетите социално-икономически мерки за преодоляване на негативните ефекти от пандемията от COIVID-19, вкл. изплатените добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците януари и февруари, по-високите здравноосигурителни плащания, разходи за субсидии по сметките за средства от ЕС, както и базов ефект при разходите за пенсии от увеличението от юли 2020 г., увеличените размери на минималната и максималната пенсия от началото на годината и други“, поясняват от финансовото министерство.

още от Финанси