нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Цената на акциите на GameStop се удвои в сряда

Снимка: Getty images

Цената на книжата на GameStop се удвои по време на вчерашната търговия на Нюйоркската фондова борса, изненадвайки анализаторите, които смятаха, че акциите на продавача на видео игри са се стабилизирали след рязкото рали през януари, което разтресе борсите, предаде Ройтерс.

Акциите на фирмата завършиха сесията с ръст от 103,94%, като в следборсовата търговия скочиха с още 83,19%

Други акции на компании, които бяха подкрепени от потребителите на форума WallStreetBets в социалната мрежа Reddit през миналия месец, също поскъпнаха. Цените на книжата на AMC Entertainment, Koss Corp и BlackBerry скочиха съответно с 18,05%, 54,96% и 8,85%. Акциите на канадският производител на канабис Tilray поскъпнаха с 12,87%.

Анализаторите не можаха да обяснят новият ръст на цените, като поне един от тях изключи възможността да става въпрос за ново „изстискване на късите продавачи (short squeeze)“ като това от януари, когато инвеститорите на дребно купиха огромно количество акции на GemeStop, за да накажат хедж фондовете, които залагаха срещу компанията. Във вторник са били скъсени само 18 млн. акции на GameStop в сравнение със 70 млн. в началото на януари, сочат данни на фирмата за анализи S3 Partners.

Някои преписаха новият скок в цените на публикацията в Twitter на активиста инвеститор Райън Коен, който е голям акционер в GameStop и основател на Chewy.com. Той публикува снимка на сладолед във фунийка на a Donald’s заедно с жаба емоджи. Някои анализатори приеха това като сигнал, че Коен смята да оправи бизнеса на GameStop, както веригата за бързо хранене е оправила машините си за сладолед.

Други посочиха като причина за ралито оставката на главният финансов директор на GameStop Джим Бел и пренасочването на компанията от физически към онлайн продажби.

Някои потребители на форума WallStreetBets останаха изненадани от новия скок в цената на акциите на любимата им компания.

„Защото GME(акциите на GameStop - бел. ред.) се покачва?“, попита един от инвеститорите на дребно в Reddit. „Защото харесваме акциите“, отговори друг, повтаряйки добре познатата фраза на Кийт Гил, известен още като RoaringKitty в Youtube и DeepFuckingValue в Reddit - един от „водачите“ на аматьорската армия от търговци, подкрепили компанията през януари.

„Пропуснах GME първият път, няма да направя тази грешка отново. ДО ЛУНАТА“, написа друг.

още по темата
още от Финанси