нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Централните банки могат да спечелят от бързото въвеждане на дигитални валути

Снимка: Guliver / Getty images

Централните банки, които обмислят емитирането на дигитални валути, може да се сдобият с голямо предимство, ако успеят да го направят скоро. Това сочи проучване на Европейската централна банка, цитирано от Блумбърг.

„Държава, която няма дигитална валута, би изгубила известна част от контрола върху собствената си парична политика, тъй като тя ще бъде принудена да реагира на финансовите шокове в страните, които разполагат с такъв инструмент“, казват авторите на изследването Macимo Mинeco Фepapи, Apнo Meл и Ливиo Cтpaчa

Te пpoгнoзиpaт, чe тези шокове могат да засегнато особено силно отворените икономики, тъй като дигиталните валути, които съдържат качества, характерни както за физическите пари, така и за акциите на фондовите борси, ще бъдат много привлекателни за инвеститорите.

„Въвеждането на дигитални валути в най-скоро време може да даде значително предимство на централните банки, които ще бъдат сред първите емитенти”, отбелязват авторите.

Сред пионерите в тази сфера е Китай, който провежда редица тестове на своя дигитален юан.

Миналата седмица председателят на ЕЦБ Kpиcтин Лaгapд заяви, че макар европейската институция да „не се надпреварва да бъде първа“, тя „има предчувствие, че централната банка може да създаде дигитална валута в рамките на следващите няколко години“.

Тя отново коментира темата вчера, като заяви пред Европейският парламент, че пандемията е ускорила промените в обществените нагласи по отношение на дигиталните плащания, особено в страните, в които тяхното развитие изостава.

 

още по темата
още от Финанси