нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

COVID-19 стимулира ръста на дигиталните разплащания в България

Снимка: Shutterstock

Общо 35 на сто от потребителите в страната се доверяват на дигиталните портфейли за изпращане на парични средства на приятели и семейство, а при 32 на сто от българите парите в брой, с които разполагат, са намалели. Това сочат данните от ежегодното проучване "Изгубени в транзакциите" на компанията за специализирани разплащания Paysafe, проведено сред потребителите в седем държави, включително България, в периода март-април 2020 г., информира БТА. 

COVID-19 значително промени начина, по който много хора живеят, работят и комуникират. Това се отрази и на методите за разплащане - не само за стоки и услуги, но също и при парични преводи към приятели и семейство, е изводът на база проучването. 

Близо 30 на сто от всички 8000 респонденти в проучването споделят, че през първия месец след въвеждането на мерките за социално дистанциране се е наложило да дават пари на приятелите и семейството си поне веднъж. Около 20 на сто от всички запитани са го правили два или повече пъти, а 1 процент - минимум 11 пъти. Предпочитаният метод за това обаче не са парите в брой, тъй като около 43 на сто от запитаните са ограничили употребата им от хигиенни съображения. 

В резултат, дигиталните портфейли като Skrill се превръщат в основно средство за сигурни парични трансфери по целия свят. С необходимостта от международни парични преводи, заради продължаващите и днес глобални рестрикции в движението на хора, 35 на сто от анкетираните българи и 32 на сто от всички респонденти заявяват, че биха се доверили на дигиталните портфейли като най-бърз, ефективен и удобен начин за изпращане на пари в чужбина. Само 6 на сто от българите заявяват, че все пак биха предпочели физически метод на плащане, за да изпратят пари в чужбина по време на пандемията. За сравнение този процент за всички отговорили е 15 на сто. 

Проучването на Paysafe посочва ясно промяната в нагласите към дигиталните методи за плащане, като 48 процента от всички респонденти заявяват, че в близко бъдеще ще намалят използването на пари в брой в ежедневието си. Освен това, 38 на сто от потребителите споделят, че ще заложат на онлайн пазаруването заради удобството - дори след края на ограниченията. 

"COVID-19 продължава да бъде катализатор за промяна в индустрията, свързана с разплащания. Изглежда потребителите преминават към дигитални методи за трансфер на пари, което е сигнал за нуждата от лесни и безпроблемни начини на плащане. Дори след вдигането на рестрикциите и възможността за превод на пари в брой, предпочитанията към дигиталните методи ще се запазят", смята Лоренцо Пелегрино, изпълнителен директор на Skrill, NETELLER и Income Access в Paysafe. 

По думите му, продуктите за дигитални парични преводи са далеч по-рентабилни от традиционните банкови преводи, като се превръщат в предпочитано решение за хората по цял свят, особено по време на кризата с COVID-19.  

"Доколкото доверието на потребителите и информираността за предимствата на дигиталните международни парични преводи продължават да нарастват, очаква се това да доведе до стабилно развитие на индустрията на паричните преводи", допълва Пелегрино. 

*Методология: Резултатите са част от ежегодното проучването на Paysafe Изгубени в трансакциите /Lost in Transaction/ и са изготвени от Sapio Research. То се провежда онлайн сред потребители в седем държави - Обединеното кралство, САЩ, Канада, България, Германия, Италия и Австрия. Броят на респондентите от всички държави е 8000, от които за България - малко над 1000, а периодът - март-април 2020 г.  

още по темата
още от Финанси