нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-предпочитаната дестинация за миграция на фирмите от лондонското сити

Снимка: Shutterstock

Дъблин е любимата дестинация за финансовите компании, които преместват работни места от Великобритания в страни от Европейския съюз след Брекзит, сочи прочуване на консултантската компания EY, цитирано от Блумбърг.

Според анализа три дузини фирми за финансови услуги обмислят или вече са преместили някои от британските си операции в ирландската столица. На второ място според проучването се нарежда Люксембург, който е привлякъл общо 29 компании. Следват Франкфурт с 23 и Париж с 20.  Прочуването EY включва общо 222 фирми, като данните са към февруари.

Финансовите фирми са обявили, че ще преместят 7600 работни места от Обединеното кралство в ЕС, което представлява ръст от 100 работни места в сравнение с предходното прочуване от октомври. Заедно с тях се местят и активи на стойност от близо 1,3 трлн. паунда, което е със 100 млрд. повече в сравнение с предходната анкета.

През 2018 г. мозъчния тръст „Брьогел“ заяви, че лондонското Сити ще изгуби 10 хил. работни места в банкирането и 20 хил. във финансовите услуги.

Съществуват и други признаци, че дългогодишната доминация на Лондон на европейските финансови пазари е под натиск. Тази година нидерландската столица Амстердам задмина Лондон като най-големият център за търговия на акции в Европа.

 

още по темата
още от Финанси