нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Deutsche Telekom залага на малко известна блокчейн платформа

Снимка: Getty images

Германският телекомуникационен гигант Deutsche Telekom е инвестирал в платформата за разплащания от типа блокчейн Celo, която дава на мобилни телефони достъп до „децентрализирано финансиране“ и позволява на потребителите да заобикалят традиционните финансови компании, предаде Си Ен Би Си.

До момента не е ясно какъв е размерът на инвестицията.

Компанията също така е придобила неизвестно количество от едноименната дигитална валута Celo, която се използва от платформата.

Децентрализираните финансови проекти варират от борси за криптовалута и заеми до застраховки, позволяващи на потребителите да заобикалят традиционните финансови компании, докато заемат, дават заеми или сключват сделки помежду си.

Предимно нерегулираният сектор, известен като DeFi, експлодира по време на пандемията от COVID-19, като стойността на  криптовалутите на такива платформи скочи три пъти тази година до около 60 млрд. долара.

Криптовалутата Celo има пазарна капитализация от около 800 млн. долара спрямо над 1 трлн. долара на биткойна.

„Нямаме представа къде ще се намира Celo след 5 до 10 години, но мисля, че няма да е изчезнала“, коментира Андреас Дитрих, ръководител на отдела за блокчейн решения в Deutsche Telekom

„Стойността се дигитализира всяка секунда, в която говорим. Стойността се премества в цифровото пространство и трябва да бъде обработвана по надежден, прозрачен и сигурен начин”, добави отй

Инвестицията на DТ в крипто идва след такива на Tesla и MicroStrategy Inc, които размениха милиарди долари за биткойн.

Въпреки това редица финансови ръководители и счетоводители не искат да рискуват своите портфейли и репутация с инвестиции в силно волатилни и непредвидими активи като криптовалути. Всяко сериозно колебание в цената на Celo ще има отражение върху резултатите на Deutsche Telekom, признават от телекомуникационната компания.

още по темата
още от Финанси