нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Надпреварата за ESG инвестиции - нова територия за финансови балони

Снимка: Shutterstock

Със сигурност ще образуват финансови балони, докато инвеститорите се борят за сключване на сделки в ESG пространството. Това заяви пред Си Ен БИ Си Тим Адамс президент и главен изпълнителен директор на Институтът по международни финанси (ИМФ)

Говорейки по време на панел от форума за устойчиво бъдеще на Си Ен Би Си Адамс заяви, че стремежът към инвестиции в опазването на околната среда, социалните политики и корпоративното управление – ESG, неизбежно ще създаде активи, чиято цена надхвърля фундаменталната им стойност.

„Винаги има балони. Историята ни учи на това. Всеки, които си мисли че няма да има такива, е наивен“, коментира той.

„По време на големи технологически и икономически трансформации винаги има смущения и балони, сега го виждаме при крипто пазарите. Видяхме какво се случи с интернет през 90-те години и как балонът се пукна през март 2000-та г. Слабите компании бяха отмити, а на тяхно място се издигнаха нови. Да, ще има балони, защото прекалено много пари преследват твърде малко сделки“, добави той.

По думите му наличието на подходящи политики и устойчива финансова система ще позволи инвестициите в обещаващи фирми в това пространство да продължат, дори след пукането на балона.

„Ще посредничим в целия спектър по отношение на продължаващото пренасочването на капитал в тези нови технологии“, каза той. „Някои ще се окажат нежизнеспособни, а други ще се окажат изключително жизнеспособни – фирми, за които дори не сме чували, ще бъдат следващите Amazon или Tesla“, каза Адамс.

Миналата година глобалният пазар за зелени технологии и устойчивост бе оценен на 9,57 млрд. долара, като се очаква до 2028 г. да достигне 41,6 млрд. долара, показват изчисления на фирмата за пазарни проучвания Fortune Business Insights. Междувременно доклад, публикуван през април от консултантската компания Roland Berger, изчислява, че световните приходи от екологични технологии и тези за подобряване на ресурсната ефективност, ще достигнат 9,4 трлн. евро до 2030 г.

Фиона Фрик, главен изпълнителен директор на Asset Manager Unigestion, заяви по време на същия панел, че инвеститорите, които искат да се възползват от зелена революция, не трябва да са фокусирани върху най-големите имена в пространството днес.

„Тук не става дума за инвестиране в 10-те или 20-те компании, които днес са лидери в областта на възобновяемата енергия, а за разширяване на обхвата на вашите инвестиции до компании, които днес може би не се търгуват с премия, защото пазарът все още не е осъзнал, че в момента те вървят по път, които ще направи видими след три до четири години“, коментира тях.

„Красотата на климатичната революция идва от това, че тя ще разтърси всеки сектор, макар и по различен начин. В автомобилостроенето промяната ще е под формата на електрически автомобили, в енергетиката тя ще е свързана с начините, по които се произвежда енергия, а в строителството – промяната може да е под формата на прозиводство на нов вид цимент. За всеки сектор има начин да се прави бизнес по-устойчиво, така че има много възможности. Фокусът не трябва да е върху 20 имена“, добави Фрик.

още по темата
още от Финанси