нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дните на Лондон като европейският център за търговия на акции са преброени

Снимка: Guliver / Getty images

Наближаващият край на преходния период след Брекзит изправя Лондон нова реалност – британската столица ще изгуби позицията си на безспорен лидер в търговията с акции в Европа, а заедно с нея и ежедневни транзакции за милиарди евро, пишат Сила Бръш и Вайрън Вагхела за Блумбърг.

Повече от половината от обема на търговията с акции в Лондон е на компании от Европейският съюз, сочат данни на Cboe Global Markets Inc. Много от тези компании обаче може да мигрират на борсите в ЕС ако не бъде постигнато споразумение между Брюксел и Лондон преди 31 декември. Освен удара върху репутацията на британската столица, това ще се отрази негативно и на инвеститорите заради по-разкъсаната търговия между различни градове, която ще доведе до поевтиняване на акциите.

Според доклада на на Cboe Global Markets Inc. компаниите, базирани в 27-те държави членки на ЕС, допринасят за повече от половината от стойността на всички акции, търгувани във Великобритания. През август тази стойност е била средно 7,2 млрд. евро (8,5 мрлд долара), или 60% от всички акции за 12,5 млрд. евро, които се търгуват ежедневно.

Ключът към запазването на това статукво преминава през създаването на „еквивалентност“ – така в ЕС се определя приемането на регулаторни мерки от страна на Великобритания, които да са в тон с тези на блока. Това би позволи на европейските търговци да продължат да купуват и продават акции на пазарите в Лондон.

Швейцарският урок

Миналата година ЕС отмени договора за еквиваленост между европейските и швейцарските борсови регулации, което на практика е забранява на швейцарските борси да търгуват с акции и ценни книжа на европейски компании. Швейцария предприе реципрочни мерки и забрани търгуването на акции на швейцарски компании на европейските борси. Макар че обема на търговията на борсата в Цюрих нарасна, цената на mid-cap и small-cap акции нарасна с 20% веднага, след като ЕС престана да счита регулирането на швейцарската фондова борса за еквивалентно на стандартите на блока, сочат данни на to Virtu Financial Inc.

„Притеснен съм за индустрията, тъй като това е лошо развитие за крайния инвеститор. Това е политически ход, който може да влоши състоянието на пазарите“, коментира потенциалния Брекзит без сделка Алисдър Хейнс, главен изпълнителен директор на Aquis Exchange Plc.

Според него 30% от търговията на акции, която в момента се извършва в Лондон, може да се пренесе в ЕС.

още по темата
още от Финанси