Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Доларът – най-желаната валута по света. Еврото обаче надига глава

25

Shutterstock

Еврото е завоювало позиции спрямо долара като световна валута, използвана в националните валутни резерви, възстановявайки се от историческите си минимуми, тъй като санкциите на САЩ възпрепятстват някои страни да използват щатската валута. Това посочва Европейската централна банка (ЕЦБ) в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Доларът обаче запазва голямата си преднина като основна международна валута в търговията, кредитирането и резервите въпреки бавната диверсификация към използване на други валути през последните години. Напоследък пренасочването е към юана.

Делът на еврото в националните резерви е нараснал с 1,2 процентни пункта през 2018 г. до 20,7 на сто, преобръщайки низходящата тенденция. Делът на долара е бил 61,7 на сто.

Сред факторите, допринасящи за това развитие, е необходимостта страните да продават долари, за да укрепят собствената си валута, финансовите санкции. Русия, например, заради санкциите на САЩ, е прехвърлила част от доларовите си активи в други валути, за да избегне американските ограничения.

още от Финанси
20
Петък
Септември