Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Домбровскис: Няма логика за друг курса на лева спрямо еврото

Снимка: Личен профил на Бойко Борисов във Facebook

България продължава да работи за влизането в "чакалнята" на еврозоната и изпълнява ангажиментите, наблюдавани от Европейската комисия, според очакванията. Това заяви заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пред български журналисти след среща с премиера Бойко Борисов, цитиран от БТА.

Обсъдихме спекулациите по въпроса за обменния курс на лева спрямо еврото, добави Домбровскис. Мога само да повторя това, което заявих вече многократно - няма вероятност от прилагането на друг курс, освен този, на който е фиксиран левът, посочи той. Няма прецеденти в обратното, поясни заместник-председателят на ЕК.

"Няма икономическа логика в прилагането на различен курс. Убедени сме, че курсът ще се запази, какъвто е сега. Обсъдихме и рекапитализацията на банките - въпрос, по който има още работа", допълни Домбровскис.

"Ще вървим към чакалнята на еврозоната при този курс и само при абсолютен консенсус в страната. Това казах по време на срещата ми със заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Домбровскис заяви, че е много висока степента на сигурност сегашният обменен курс, при който левът е фиксиран към еврото, да остане и след влизането на страната ни в еврозоната. Той отбеляза, че България има добра кредитна история на фискалната и бюджетната дисциплина, както и че имаме вторият най-нисък дълг на държава в ЕС като съотношение на дълг към БВП", обясни премиерът Борисов.

още от Финанси