нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Dow Jones се разделя с най-дългогодишния си член

Снимка: Guliver / Getty images

Индексът Dow Jones, който проследява представянето на 30-те най-големи публично търгувани компании в САЩ, е на път да се раздели с най-дългогодишния си член. Енергийният гигант Exxon Mobil ще отпадне от бечмарка в края на месеца, след като влиза в редиците на водещите американски компании през 1928 г, пише Си Ен Би Си.

В началото на тази седмица S&P Dow Jones Indices обяви най-голямото разместване във водещия американски борсов индекс за последните седем години. Заедно с Exxon, който ще бъде заменен от компанията за облачни технологии Salesforce, от Dow Jones ще отпаднат още фармацевтичния гигант Pfizer и военнопромишлената компания Raytheon Technologies, като на тяхно място ще се наредят биотехнологичната компания Amgen и  промишлената компания Honeywell International. Промените влизат в сила на 31 август.

От инвестиционната банка Raymond James определиха разместването като „знак за променящите се времена” – енергийният сектор показва слабост, докато технологичният продължава да върви нагоре.

Днес компаниите от сектора на енергетиката представляват само 2,5% от стойността на широкия индекс S&P 500 спрямо 6,84% преди пет години и 10,89% преди десет години. Акциите на технологичните компании са представлявали 18,84% от индекса преди десет години и 28,17% днес.

Дженифър Роуланд от компанията за финансови услуги Edward Jones отбелязва, че всяка от петте най-големи технологични компании - Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet и Facebook, е по-голяма от целият американски енергиен сектор.

„С премахването на Exxon от Dow Jones, операторът на индекса очевидно действа реакционно на фона на натрупалите се нагативни настроения на инвеститорите към всичко, което е свързано с петрол и природен газ”, пише в бележка до инвеститори Павел Молчанов от Raymond James.

„Настоящата ситуация е комбинация от поевтиняването на петрола заради пандемията от коронавирус и притесненията относно наближаването на пика на глобалното търсене на петрол (които съществуват още от преди времето на COVID-19)”, пише още той, като добавя, че очаква възстановяване на енергийния сектор през 2021 г.

С времето широкият индекс S&P 500 придоби по-голямо значение от Dow Jones, тъй като неговото представяне отразява по-добре състоянието на пазара и на икономиката на САЩ. Освен че включва акциите на стотици компании, подреждането на фирмите в S&P 500 зависи от тяхната пазарна капитализация, което дава повече влияние на по-големите компании. Dow Jones, от своя страна, е среднопретеглен ценови индекс, което означава, че акциите с по-висока цена има по-голямо тегло в показателя.

Въпреки това премахването на Exxon от индекса на 30-те най-големи компании е значимо борсово събитие. През 2013 г. енергийната копания беше за последен път най-голямата публично търгувана фирма в САЩ. През 2007 г. пазарната и капитализация достигна исторически връх от малко над 500 млрд. долара, като от тогава до днес тя постепенно върви надолу. За последните 5 години акциите на компанията са поевтинели с близо 40%, като в момента пазарната и капитализация е 178,5 млрд. долара, сочат данни на Factset. Акциите на Salesforce, която на 31 август ще заеме мястото на Exxon в Dow, са поскъпнали с 220% за същия период, като в момента фирмата има капитализация от 187,5 млрд. долара.

„Това действие не засяга нито нашия бизнес, нито дългосрочните основи, върху които е изградена нашата стратегия. Портфолиото ни е в най-силната си позиция за последните две десетилетия и ние оставаме фокусирани върху осигуряването на висока доходност за нашите акционери чрез отговорното удовлетворяване на енергийните нужди на света“.

още по темата
още от Финанси