нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Дойде ли времето на Сребърния бик?

Илюстрация: silverbarsbg.comhttp://silverbarsbg.com

Има няколко причини, които биха изстреляли цената на белия метал през 2021 г.

Ако в началото на 2020 г. някой ви беше казал, че тя ще бъде доминирана от икономически трансформираща глобална пандемия, щяхте ли да му повярвате? Коронавирусът се превърна в „черния лебед“ на икономиката за миналата година. Какво ли би казал за него американският финансист от ливански произход Насим Никълъс Талеб, който въведе термина в книгата си „Надхитрени от случайността“, отпечатана през 2001 г. ? Може би отново ще повтори, че винаги трябва да имаме едно наум за събития, които изглежда на пръв поглед невероятно да се случат.

Датската банка Saxo Bank, специализирана в онлайн търговията и инвестициите в различни активи, всяка година дава прогнози за подобни събития.  В топ 10 за 2021 г. е, че търсенето на сребро нараства и носи нови печалби  на фона на отслабването на долара и oтpицaтeлната му реална доходност. За рязкото поскъпване на среброто допринася и ръстът в търсенето му за промишлена употреба. Нещо повече, на пазара се наблюдава недостиг, тъй като благородният метал се използва в производството на слънчеви панели. Този недостиг може да попречи на екологичната политика на президента Байдън, на Европейската „Зелена сделка“ и на китайската цел за въглероден неутралитет до 2060 г.

Но тази прогноза на Saxo Bank не изглежда невероятна.

Има няколко големи причини,  които не изключват възможността 2021-а да е годината на Сребърния бик. Не защото това е годината на Белия метален вол, според Китайския календар. А защото има много стимули, които биха изстреляли среброто на бичия пазар.

Ето някои от тях:

  1. Продължава времето на „хеликоптерните пари“

Ваксините срещу коронавирус вдъхнаха надежда, че икономиката ще започне да се възстановява. Но като се имат предвид размерите на икономическите щети, предизвикани от пандемията и неопределеното време, в което тя ще продължи, е разумно да се очаква, че и стимулите от правителствата за икономиката ще продължат.

В последното си заседание за миналата година /15 декември 2020/ Фед обяви, че ще продължи да подкрепя икономиката, докато не види "значителен по-нататъшен напредък" при заетостта и инфлацията. Централната банка гласува за запазване на месечния обем покупки на облигации за най-малко 120 млрд. долара, което беше очаквано от пазара.

"Федералният резерв ще продължи да увеличава притежанията си на държавни ценни книжа с най-малко 80 млрд. долара на месец и на ипотечни облигации с най-малко 40 млрд. на месец, докато не бъде постигнат значителен по-нататъшен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност" на Комисията за отворения пазар, се казва в решението. Фед запази единодушно основната лихва в диапазона от 0 до 0.25%, където е от март насам, а по-голяма част от ръководството ѝ очаква тя да остане близо до нулата поне до края на 2023 г.

Еропейската централна банка (ЕЦБ) също очаквано въведе допълнителни мерки за стимулиране на икономиката на еврозоната, за да може да се възстанови от удара от коронавируса. Управителният съвет запази основните лихви и увеличи обхвата на програмата за спешни покупки при пандемия (PEPP) с 500 млрд. евро до общо 1.850 трлн. Срокът за нетни покупки по програмата беше увеличен до края на март 2022 г. Досегашният размер на РЕЕР беше 1.350 трлн. евро, като все още остават 600 млрд. евро от нея, които трябва да бъдат вложени в облигации.

Банката ще извършва такива покупки на облигации, докато прецени, че кризата е приключила, обяви след заседанието управителят й Кристин Лагард.

Среброто е благороден метал с много от характеристиките на златото. Така че той се използва широко като хедж срещу хаоса и инфлацията.

Според Silver Institute, цитиран от Kitco, сребърните инвестиции са нараснали с 12% през 2019 г. спрямо предходната година. През първата половина на 2020 г. инвеститорите са купили с 10% повече сребро в сравнение със същия период на миналата година.

Един голям бонус на среброто е, че е много по-евтино от златото. Така че информираните инвеститори ще продължат да го купуват като средство за защита на спестяванията си срещу  „хеликоптерните пари“.

  1. Зелената икономика се нуждае от повече сребро

Втората основна сила, която ще тласка нагоре цените на среброто, е „Зелената сделка“.  Амбициозната програма за достигане на нулеви нулеви емисии до 2050 г. ще бъде много скъпа. Според изчисленията на Еврокомисията, само за периода до 2030 г. ще са необходими 260 милиарда евро допълнителни инвестиции годишно. Новият американски президент Джо Байдън също подкрепя този ход. Планът е да се изразходват 1,7 трилиона щатски долара  федерални пари и да се привлекат допълнителни 5 трилиона долара в частния сектор и местните инвестиционни фондове.

За развитието на тази програма среброто ще бъде ключово.

Докладът на Silver Institute за юни посочва важната роля на белия метал в производството на слънчева енергия. От него става ясно, че фотоволтаичните централи в САЩ се увеличават през последното десетилетие, което се дължи отчасти на данъчните облекчения за тях. Между 2008 и 2019 г. капацитетът за производство на слънчева енергия е скачал средно с 47% годишно. Миналата година една трета от новите енергийни мощности в Северна Америка са слънчеви централи.

Подобна е и ситуацията в Европа, където слънчевите централи вече са основен източник на енергия в някои държави. Според най-голямата европейска служба за научни изследвания и разработки "Фраунхофер",  производството на соларна енергия в Германия представлява 23% от цялата електрическа енергия, произведена в страната в периода 6-12 април 2020 г. В Испания има скок с близо 30% на фотоволтаичната енергия за година.

В производството на тези инсталации е трудно да се замени доминирането на среброто като метал с най-малко електрическо съпротивление при стандартни температури. То също така е  един от най-отразяващите и светлочувствителни метали, които съществуват. Така че индустриалното търсене ще остане силно, което пък ще вдига цената му.

Освен доминиращата роля на среброто в слънчевите панели, металът е все по-важен компонент и за електрическите и хибридните превозни средства. Среброто се използва не само в конекторите на автомобила, но и в някои технологии за производство на батериите. А както знаем, тези автомобили са бъдещето и съвсем скоро ще заменят конвенционалните.

Белият метал намира своето място и в производството на ядрена енергия, която бе подкрепена в предизборната кампания на Байдън като част от стремежа за 100% чиста икономика.  Контролните пръти, които следят скоростта на делене на уран или плутоний, използвани в ядрените реактори, включват сребро, заедно с други елементи.

  1. Намаляващо предлагане на руда + нарастващо търсене на метал = по-скъпо сребро

Въпреки нарастващите инвестиции и индустриалното търсене, през 2019 г. добивът на сребърни руди намалява за четвърта поредна година. Основните причини са, че се разработват малко нови проекти и запасите се изчерпват. 

Институтът за сребро очаква доставките от мините през 2020 г. да спаднат с 4% - не само заради горепосочените причини, но и поради ограничителните мерки, свързани с пандемията от коронавирус.

Среброто се представя по-добре от златото в най-скорошните бичи пазари, показват изчисления на CPM Group. От 2001 до 2011 г. златото поскъпва с 636%, докато цената на среброто се повишава с 904% за същия период. От 1993 г. до 1996 г. златото поскъпва с 28%, а среброто - с 63% в рамките на същия период.

Среброто - под формата на кюлчета или монети, става все по-ценен и доходоносен актив, който е добре да присъства във всеки инвестиционен портфейл, особено в кризисния свят след коронавирусната пандемия, коментират български и чуждестранни анализатори на финансовите пазари.

Според изследователи на глобалните пазари, текущото му подценяване спрямо други финансови активи и недвижими имоти прави момента идеален за придобиването на инвестиционно сребро като дългосрочен запас от реална стойност.

В днешно време съществуват множество възможности за инвестиране в сребро. Според основателите на silverbarsbg.com, най-сигурният начин е да се инвестира в сребърни кюлчета и монети.

Автор: Даниела Денева

още от Финанси