нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Песимистичен covid-сценарий заложен в актуализацията на бюджета

Песимистичен сценарий, според който до края на годината България ще бъде поне 2 месеца отново в червената зона по разпространение на COVID е заложен в актуализацията на бюджета. Това обяви служебният  министър на финансите Асен Василев, който представи днес на обществено изслушване новия вариант на бюджета на държавата. Този негативен сценарий предполага повече икономически помощи за бизнеса и разходи за здравеопазването. "Ако нова вълна от COVID вълна не се случи - голяма част от харчовете за тези сектори няма да се случат", добави Василев. 

Въпреки кризата, очакванията са приходите в бюджета да нараснат с 12% на годишна база поради подобрена събираемост от НАП и Митниците. Така бюджетният дефицит тази година ще бъде по-малък от предварително планирания, въпреки че държавата ще изхарчи с 1,8 млрд. лв. повече за социални разходи, за бизнеса, за здравеопазване и други. Консултациите с парламентарните партии вече са започнали, съобщи още той.  

Очакванията са ръстът на приходите да бъде значително по-голям от ръста на разходите на държавата. Вместо 47,6 млрд. лв. държавата ще събере 49,7 млрд. лв., а вместо да изхарчи 52,5 млрд. лв., тя ще изхарчи 54,3 млрд. лв.

Заложеният дефицит е 3,6% от БВП (вместо 3,9% по предварителния план) и няма да се наложи вземане на допълнително дълг, добави Василев.

Допълнителните приходи от 2 млрд. лв. идват основно от подобрена с 1,3 млрд. лв. събираемост на данъците.

"При очаквана инфлация от 3% и ръст на БВП от 3%  ще се реализират 12% повече приходи в сравнение с 2020 г. заради подобрена ефективност на НАП и Митниците", обобщи Василев. Превишението по приходите над предвавителния план се очаква да е следното - по корпоративни данък 220 млн. лв., по доходите на физически лица 256 млн. лв., по ДДС 848 млн. лв. и 424 млн. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според актуализацията разходите ще бъдат увеличени с 575 млн. лв. за социални разходи, 430 млн. лв.  за бизнеса, 335 млн. лв.  за здравеопазване. Предвидени са също разходи за избори 133 млн. лв. в два тура плюс допълнителни бюлетини, ако се наложи, както и допълнително 103 млн. лв. по-голяма вноска за ЕС поради Брекзит.

Детайлно при социалните разходи – 353 млн. лв. повече отиват за актуализация на пенсиите от 1 октомври. Повишението средно ще е с 12,5% съобщи служебният социален министър Гълъб Донев. Новото тук е включване на социална надбавка за всички пенсионери, които получават пари под линията на бедност, изчислена на 369 лв. за тази година.

Целта е след промените да няма пенсионери под линията на бедността. „В момента 43% от пенсионерите са под линията на бедност. Ако предложеният от нас пакет бъде приет, този процент слиза на нула. За 1 септември са заложени 50-те лв., които и до момента се изплащат“, коментира Асен Василев. За да получат надбавката обаче, пенсионерите трябва да отговарят на редица условия, стана ясно от обясненията на Василев и Гълъб Донев.

Според предложението минималната пенсия се повишава от 300 на 340 лв. Максималната ще стане от 1440 лв. на 1500 лв. Коефициентът за стаж се вдига от 1,2 на 1,35. Социалната пенсия става от 158 лв. на 170 лв.  За да получат надбавката пенсионерите трябва да отговарят на редица условия.

Допълнителните разходи в актуализацията са малко над 1,8 млрд. лв. , като страната е подсигурена и за най-скъпия вариант на предстоящите избори. От тези разходи 575 млн. лв. са за социални дейности.

„Предвиден е допълнителен разход за МРРБ от 100  млн. лв. лично според мен заради престъпления“, добави Василев. От одобрен бюджет от 382 млн. лв. за това министерство в Бюджет 2021 г. ведомството е възложило дейност за 1,6 млрд. лв. за тази година и за 1,3 млрд. лв. за догодина, въпреки че няма одобрен бюджет за 2022 г. Голяма част от разходите са ограничени, като в момента договор по договор се преговаря за канселирането им.

Увеличава се и бюджетът на КЕВР заради разходи за загубени дела в размер на 16 млн. лв. „Разходите за загубени дела трябва да се вземат от бюджета на съдебната власт или на прокуратурата – в зависимост от това кой е загубил делото“, добави още Василев.

За да влезе в сила актуализацията трябва да бъде одобрена на гласуване в парламента.

Предложението за актуализация е било представено на 5 от 6-те парламентарно представени партии. Единствено ДПС са отказали, като те ще се запознаят с корекциите директно по време на обсъждането им в пленарна зала.

още от Финанси