нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Държавата търси още 300 млн. лв. дълг

Shutterstock

Министерството на финансите ще пласира емисия държавни ценни книжа, с които да набере дълг от 300 млн. лв. Това показва съобщение на БНБ, която ще проведе аукциона за емисията на 20 септември.

Изискванията по процедурата са лихвата по дълга да бъде максимално 0,1%. Падежът на емисията ще бъде 10,5 години.

Това е шестата процедура по набиране на дълг от началото на 2021 г. Общата сума на новия дълг по всички емисии облигации, с тази, която предстои да бъде изпълнена, ще възлиза на 1,3 млрд. лв.

Преди това през февруари бяха реализирани две емисии облигации – една за 300 млн. лв. и една за 200 млн. лв. При втората емисия дори бе постигната отрицателна доходност (-0,17%), тоест инвеститорите ще платят на държавата за правото да й дадат заем.

В началото на март имаше една емисия от 200 млн. лв., при която обаче всички получени поръчки бяха отхвърлени, вероятно защото постигнатата лихва по нея бе над нулата. По-късно същия месец бе изпълнена емисия за 300 млн. лв., при която лихвата отново бе отрицателна (– 0,1%). В началото на септември пък пак при отрицателна лихва бяха пласирани облигации за нови 200 млн. лв. 

По последни данни на Евростат България има около 30 млрд. лв. дълг, с което е на 2-ро място по най-нисък държавен дълг в ЕС. При нас съотношението между дълг и БВП е 25%, докато средното за ЕС е 93%. 

При актуализацията на бюджета се предвиди разходите на държавата да бъдат увеличени с 2,3 млрд. лв., а приходите - с 2,5 млрд. лв., което означава спад на предварително планирания дефицит в бюджета.

 

още от Финанси