нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Джеръми Сийгъл предупреждава за корекция на фондовия пазар заради инфлацията

Снимка: Getty images

Професорът по финанси в университета Уортън Джеръми Сийгъл, който е известен със своите позитивни пазарни прогнози, алармира, че на пазарите скоро може да има сериозна корекция, която не е свързана с COVID-19, пише Си Ен Би Си.

Според него до корекция може да се стигне заради драстична промяна в политиката на Федералния резерв в опитите му да се справи с горещата инфлация.

„Ако Фед внезапно затегне политиката си, не съм сигурен, че пазарът ще бъде готов за обратен завой. Председателят на Фед Джером Пауъл обаче може да направи точно такъв ход, ако имаме още един лош доклад за инфлацията“, коментира Сийгъл пред медията.

Инфлацията в САЩ се повиши повече от очакваното през октомври, достигайки близо 31 годишен връх. Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ нарасна с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен темп от ноември 1990 г. Очакванията бяха за ръст от 5,9%. За сравнение, през септември беше регистрирано повишение от 5,4%. На месечна база CPI през октомври е се  повиши с 0,9%

Сийгъл критикува Фед, че не предприема антиинфлационни действия.

„Като цяло, тъй като Фед не е предприел никакви агресивни действия, парите все още текат към пазара . Фед все още се придържа към количественото облекчаване“, “, каза той.

Сийгъл спекулира, че моментът на истината за централната банка ще дойде на двудневната й среща на 14 и 15 декември.

Ако тя сигнализира за по-агресивен подход за ограничаване на нарастващите цени, Сигъл предупреждава, че може да настъпи корекция.

Той отбелязва, че инфлацията ще създаде препятствия за високотехнологичните компании в Nasdaq, който е на рекордно високо ниво и надхвърли прага от 16 000 пункта за първи път в историята в петък.

Сийгъл приписва рекордното представяне на акциите на растежа на страховете от Делта варианта на коронавируса и падащата доходност на държавните облигации. Той прогнозира, че скокът на COVID-19 ще отшуми, след като повече хора получат бустерни дози.

още по темата
още от Финанси