нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ на огромна печалба от гръцката криза

Европейската централна банка (ЕЦБ) е получила солидна печалба в резултат на кризата в Гърция. Според изчисления на „Дейли мейл” ЕЦБ е реализирала печалба от закъсалата ни южна съседка в размер на 9,5 млрд. евро.

Според изданието сумата е получена като лихва по гръцките суверенни облигации, придобити в съответствие с програмата за помощ на ЕЦБ, а сега средствата ще бъдат разпределени между централните банки на 19-те страни от Еврозоната. Банките от своя страна сами ще решат как да изразходват получените пари.

Този въпрос е в правомощията на страните членки и излиза от рамките на правомощията на ЕЦБ, пише вестникът, цитирайки част от писмо на ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.

През 2010 година страните от Еврозоната и Международният валутен фонд (МВФ) отпуснаха на Гърция по програмата за финансово подпомагане на Атина кредити на стойност близо 250 милиарда евро.

През август 2015 година бе приета трета международна програма за кредитиране на Гърция от европейски институции в размер до 86 милиарда евро. Към този момент гръцкият дълг надхвърляше 315 милиарда евро (175 процента от брутния вътрешен продукт (БВП). В съответствие с европейския Пакт за стабилност и растеж обемът на държавния дълг на страна членка на Еврозоната не трябва да надхвърля 60 процента от БВП.

още от Финанси