нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ може да обяви свиване на стимулите през декември

Снимка: Getty images

Европейската централна банка ще обяви свиване на пандемичната програма за спешни покупки през декември. Това заявиха анализатори преди Си Ен Би Си. Тяхната прогноза идва на фона на подобряването на икономическото представяне на Еврозоната.

В Съединените щати Федералният резерв вече сигнализира, че вероятно ще започне да затяга паричната си политика преди края на годината. Председателят на централната банка Джером Пауъл заяви миналата седмица, че американската икономика се намира в ситуация, в която няма нужда от подобна подкрепа, от каквото се нуждаеше по време на пика на пандемията. Той обаче не даде конкретна дата за намаляване на покупките на активи.

Що се отнася до Еврозоната, очакванията са, че такава дата ще бъде обявена съвсем скоро.

„Прогнозата ми е, че това вероятно ще стане през декември“, коментира Жил Моек, главен икономист в AXA Investment Managers.

Следващата среща на ЕЦБ е на 9 септември, но анализаторите смятат, че централната банка ще изчака няколко месеца, преди да обяви свиване на пандемичната програма за спешни покупки.

„Смятам, че те искат да си дадат време и да представят нови прогнози“, добави Моек.

Освен да си даде време за новите прогнози, ЕЦБ ще иска и да види как ще се развие пандемията през идните месеци, казва Киара Зангарели, анализатор в Nomura.

Тя смята, че при настоящото развитие на ситуацията ще бъде трудно дори за най-големите привърженици на стимулите сред членовете на ЕЦБ да отложат тяхното свиване отвъд декември.

Миналата седмица главният икономист на Европейската централна банка Филип Лейн заяви в интервю, че „септември е много далеч“ от датата за прекратяване на програмата за изкупуване на активи, което бе прието от пазара като знак, че ще трябва да минат още няколко месеца, преди решението да бъде обявено.

Във вторник стана ясно, че инфлацията в Еврозоната е достигнала 10-годишен връх от 3% на фона на нарастващите нива на ваксинация и разхлабването на ограничителните в региона на единната валута.

Ако инфлацията продължи да расте, то централната банка може да бъде принудена да ускори темпото на свиване на стимулите.

още по темата
още от Финанси