Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ обяви централния курс на лева

Guliver/Getty Images

От днес влиза в сила правилото за обявяване на централния курс на лева от страна на ЕЦБ след като в петък страната ни влезе в чакалнята на Еврозоната. С официално съобщение ЕЦБ обяви т.нар. курсове на задължителна интервенция, договорени с националната централна банка. Те предвиждат допустимо отклонение в рамките на 15% нагоре или надолу от базово приетия курс за конвертирането на българския лев в евро от 1,95583 лв. за евро и означават на практика, че ако се стигне до посочените от ЕЦБ прагове на колебания, банката ще се намеси за регулиране до централно обявения курс от 1,95583 за евро.

Курсовете на задължителна интервенция /въпросното възможно отклонение в рамките на плюс-минус 15%/ са договорени между Европейската централна банка (ЕЦБ) и Българската народна банка и Хърватската национална банка, в съответствие с член 1.2 от Споразумението от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и националните централни банки на държавите членки извън Еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз, посочват от ЕЦБ.

Централният курс спрямо еврото и курсът на задължителна интервенция за датската крона остават непроменени.

Ето и обявените централни курсове спрямо еврото и курсове на задължителна интервенция за валутите на държавите членки, участващи във валутен механизъм II, в сила от 13 юли 2020 г.

Държава и валута 1 евро =

Дания - Горна граница 7,62824
Датска крона (DKK) (без промяна) Централен курс 7,46038
Долна граница 7,29252

България - Горна граница 2,24920
Български лев (BGN) Централен курс 1,95583
Долна граница 1,66246

Хърватия - Горна граница 8,66468
Хърватска куна (HRK) Централен курс 7,53450
Долна граница 6,40433

България и Хърватия все още имат работа за вършене по своите икономики и по подобряване на държавните институции преди да се присъединят към еврото, коментира по-рано днес членът на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Фабио Панета по повод влизането на двете държави в чакалнята на еврото в петък, 10 юли.

Реформите, предприети от двете страни, няма да оправят дисбалансите и слабостите пред тях, необходим е  по-голям напредък, за да се подобри държавното управление, законовата рамка и цялостното качество на институциите, заяви той в реч, цитиран от Ройтерс.

Влизането на българския лев в т. нар. „чакалня“ е придружено от ангажимента на българските власти за спазване на стабилни икономически политики с цел предпазване на икономическата и финансова стабилност и постигане на устойчива икономическа конвергенция, посочиха от ЕЦБ в съобщението си от петък.

Българските власти са поели ангажимент да прилагат специфични мерки и в небанковия финансов сектор, държавните предприятия, законовата рамка за обявяване на несъстоятелност и тази за борба с прането на пари. България също така ще продължи прилагането на реформи в съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност заради тяхната важност за стабилността и интегрирането на финансовата система.

още от Финанси