нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ отменя ограниченията върху дивидентите и обратното изкупуване на акции след септември

Снимка: Shutterstock

Европейската централна банка обяви, че ще премахне ограниченията върху изплащането на дивиденти и програмите за обратно изкупуване на акции след септември, предаде Ройтерс.

По този начин ЕЦБ оттегля въведената след началото на пандемията мярка, чиято цел бе да съхрани капитала на банките, за да се насърчи кредитирането.

„Последните макроикономически прогнози потвърждават икономическото възстановяване и сочат към намалена несигурност, което подобрява надеждността на капиталовите траектории на банките", гласи изявлението на ЕЦБ.

„В резултат на това е целесъобразно да се възстанови предишната надзорна практика на обсъждане на капиталови траектории и планове за обратно изкупуване на дивиденти или акции с всяка банка“, добавят от централната банка.

ЕЦБ обаче даде ясно да се разбере, че кредитните институции все пак трябва „да останат предпазливи при вземането на решения за дивидентите и обратното изкупуване на акции, обмисляйки внимателно устойчивостта на бизнес моделите си.“.

През март 2020 г. ЕЦБ поиска от търговските банки да се въздържат от изплащане на дивиденти поне до 1 октомври 2020 г., както и от извършване на обратно изкупуване на акции на фона на коронавирусната пандемия.

още по темата
още от Финанси