нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ запазва спокойствие и продължава с подкрепата

Снимка: Getty images

Европейската централна банка трябва да се стреми към осигуряване на устойчиво икономическо възстановяване след пандемията от коронавирус, преди да се откаже от мерките за борба с кризата. Това заяви пред Си Ен Би Си управителят на централната банка на Финландия Оли Рен.

„Готови сме да рекалибрираме нашите покупки спрямо нуждите. В това отношение аз смятам, че е по-добре да сме предпазливи, отколкото да съжаляваме, и че трябва първо да видим дали наистина имаме устойчиво възстановяване, преди да преминем към премахване на паричната подкрепа“, каза той.

„Имаме различни рискове в зависимост от скоростта на разпространение на ваксини и степента на мутация на вируса. В този контекст най-добрият подход по отношение на паричната политика е да запазим спокойствие и да поддържаме настоящия курс“, добави Рен.

Неговият коментар идва малко след този на управителя на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот, който заяви пред Ройтерс, че очаква възстановяване на икономиката на Еврозоната през второто тримесечие на годината, което би позволило на ЕЦБ да започне постепенно премахване на Пандемичната програма за спешни покупки (PEPP) през третото тримесечие.

Миналият месец ЕЦБ реши да ускори изкупуването на облигации в рамките на програмата в размер на 1,85 трлн. долара. Този ход дойде на фона на притесненията около нарастващата доходност на държавните ценни книжа, която може да заплахи икономическото възстановяване на блока.

Тази седмица Международният икономически фонд прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Еврозоната ще нарасне с 4,4% през тази година, след като се сви с 6,6% през предходната.

„В краткосрочен план все още има много несигурност относно скоростта на ваксинация и потенциалните нови мутации на вируса. Но, да, през втората половина на тази година и през следващата ще видим засилване на възстановяването, така че перспективата остава по-позитивна“, коментира Рен.

„Що се отнася до политиките на ЕЦБ, по-добре е да поддържаме значителна степен на благосклонност в паричната политика, за да изградим здрав мост над бурните води на пандемията“, добави той.

 

още по темата
още от Финанси