нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ ще преразгледа нагоре прогнозите си за растежа

Снимка: Getty images

Икономиката на Еврозоната нараства по-бързо от прогнозираното от Европейската централна банка, което открива пътя за евентуално намаляване на мащабната парична помощ от институцията. Това заяви вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос пред испанския в. „Конфиденсиал“, цитиран от Ройтерс.

Тъй като лихвите по заемите остават ниски и Еврозоната до голяма степен се размина от най-лошите сценарии с разпространението на Делта варианта, редица представители на ЕЦБ се обявиха в подкрепа на свиване пандемичната програма за спешни покупки още от следващата седмица в подготовка за пълното и прекратяване през идния март.

„Икономиката се представя по-добре през 2021 година, отколкото очаквахме, а това ще се отрази на прогнозите, които ще бъдат публикувани тези дни“, коментира Де Гиндос.

Следващото заседание на ЕЦБ по паричната политика е на 9 септември. Макар че не изрази лично мнение относно програмата за стимулиране, той заяви, че силното възстановяване проправя път към оттегляне на паричната подкрепа.

„Ако инфлацията и икономиката се възстановят, то логично ще последва постепенна нормализация на паричната, както и на бюджетната политика“, допълни той.

През август инфлацията в Еврозоната скочи до десетгодишен връх от 3% - ниво, значително над целта на ЕЦБ от 2%. Де Гиндос прогнозира допълнителен ръст преди понижение през 2022 г.

още по темата
още от Финанси