нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

ЕЦБ затяга контрола върху кредитините рискове

Снимка: Guliver / Getty images

Европейската централна банка засилва контрола си върху кредитния риск в банките на континента, за да установи какво е нивото им на подготовка за потенциална вълна от необслужени заеми, предизвикана от пандемията, предаде Блумбърг.

Представители на ЕЦБ и на националните регулатори настояват кредиторите, включително БNP Paribas, Societe Generale и Deutsche Bank, да предоставят допълнителна информация относно корпоративното им кредитиране през 2020 г., съобщиха анонимни източници.

Председателят на Надзорния съвет на ЕЦБ Андреа Енрия не веднъж предупреждава, че пандемията може да доведе до ръст на необслужените заеми в баките, след като изтече срокът на правителствените програми за подкрепа на бизнеса и хората, и призовава кредиторите да се подготвят за подобен сценарии. Той също така изрази опасения относно различните методи, които банките използват за отчитане на кредитния риск и провизиите

„Инвеститорите бяха оставени да си чешат главите да си чешат главите в недоумение относно разминаването между провизиите за загуби по заеми в банките“, заяви по-рано този месец Осман Сатар, анализатор от S&P Global Ratings.  „През този сезон на отчетите те ще следят дали банките, които не заделиха големи провизии, ще играят роля на догонващи“ , добави той.

Десет от най-големите кредитори в Европа вероятно са заделили още 15 млрд. долара за несигурни кредити през четвъртото тримесечие, изчисляват анализатори. За разлика от тях, много от най-големите американски банки отчетоха ръст на печалбата, след като се освободиха от резервите, направени по-рано през годината.

ЕЦБ предприема поредица от действия, за да гарантира, че капиталовите буфери на банките са достатъчно силни, за да издържат на тежък икономически удар. Докато централната банка продължава да ограничава изплащането на дивиденти и бонуси, ЕЦБ мисли и за въвеждане на по-строги капиталови изисквания за банки, които не управляват адекватно рисковете.

още от Финанси