нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Ефектът Марио Драги" понижи лихвите по италианския дълг до исторически минимум

Shutterstock

Лихвите по италианските дългови книжа достигнаха минимални стойности благодарение на влиянието върху пазарите на появата на сцената на Марио Драги, бившия шеф на Европейската централна банка (ЕЦБ), който бе натоварен със съставянето на правителство на националното единство, предаде Франс прес.
Лихвите по 10-годишните италиански облигации се колебаеха днес около 0,50 процента, което исторически е най-ниското им равнище, отбелязва БТА. Предишният рекорден минимум, 0,518 процента, беше отчетен в средата на декември. Инвеститорите са повече от ентусиазирани от идеята Италия да има правителство начело с Марио Драги, за когото се смята, че е спасил еврозоната през 2012 година в разгара на дълговата криза.
Спредът или разликата между лихвите по 10-годишните облигации на Италия и Германия премина под прага от 100 пункта в петък за първи път от 2015 година.
Днес спредът беше 96 базисни пункта спрямо 105,61 пункта на 3 февруари, когато "Супер Марио" беше натоварен със сформирането на правителство. Равнището на показателя вчера беше още по-ниско - 93,74 пункта.
Италия подобно на съседите си се възползва от "тежката артилерия", пусната от ЕЦБ през 2020 година за борба срещу щетите, нанесени от Ковид-19, и това също обяснява този значителен спад на лихвите, отбелязва АФП. ЕЦБ изкупува мащабно дългови книжа, което допринесе за успокояване на финансовите пазари. Интересът на инвеститорите към италианските десетгодишни облигации е по-голям и защото лихвите по тях са положителни на фона на отрицателната доходност германските и френските облигации.

още от Финанси