нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ердоган се отърва от противниците на намаляването на лихвите на Турската централна банка

Снимка: Getty images

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган уволни членове на централната банка, които са против допълнително намаляване на лихвите, предаде Блумбърг.

От месните медии става ясно, че той е отстранил от длъжност управителите на турската централна банка проф. д-р Семих Тюмен и д-р Угур Намък Кючук, както и членът на Съвета по парична политика на банката проф. д-р Абдуллах Яваш. Решението дойде след среща в сряда на Ердоган с гуверньора на централната банка Шахап Кавджъоглу.

За заместник-управител е назначен Таха Чакмак, а за член на Съвета по парична политика проф. д-р Юсуф Туна.

След обявяването на решението турската лира се срина до ново рекордно ниско равнище спрямо долара, изтривайки около 1% от стойността си до 9,19 лири за щатски долар. Към 14:50 часа българско време един долар се разменя за 9,1631 долара

Според запознати източници Кючук е бил единственият член на комисията по паричната политика, който е гласувал срещу намаляването на лихвите предния месец. Яваш пък не е гласувал, защото се е заразил с COVID-19 в САЩ, където живее.

„Уволненията вероятно са мотивирани от раздразнението на Ердоган, който е недоволен от това, че лихвите не падат достатъчно бързо“, коментира Хнерик Гулберг от Coex Partners. „Сега пазарите определено ще очакват допълнително понижаване“, добавя той. Следващото решение на Турската централна банка за лихвите ще дойде на 21 октомври.

Ердоган, който сам се описва като „враг“ на високите лихвени проценти, вярва в нетрадиционна теория, че понижаването им води до по-киска инфлация.

Той назначи Кавджъоглу за ръководител на централната банка през март, за да се отърве от Наджи Агбал след две поредни повишения на лихвите. Кавджъоглу остави паричната политика на страната непроменена почти 6 месеца, преди през септември изненадващо да обяви понижаване на основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 18% в момент, когато годишната инфлация в страната се ускори до 19,6%.

Миналата седмица от канцеларията на Ердоган от отрекоха появилите се в медиите твърдения, че президентът е започнал да губи доверие в Кавджъоглу по-малко от седем месеца. В сряда от  президентството публикуваха в профила си в Twitter снимка на двамата мъже след срещата им, която от канцеларията на Ердоган описаха като „положителна“.

още по темата
още от Финанси