нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейските акции ще се възстановяват от кризата по-бързо от американските, прогнозира Barclays

Снимка: Guliver / Getty images

Европейските акции са в по-добра позиция от американските си аналози за бързо възстановяване след утихването на кризата с коронавируса. Това прогнозира британската банка  Barclays, предава Си Ен Би Си.

Според банката въпреки по-слабите резултати през последните месец, европейските акции представляват добра инвестиция и се очаква да се представят по-добре от първоначалните прогнози през период на възстановяване от 6 до 12 месеца.

Макар че записаха най-лошото си тримесечие от десетилетия, американските акции са облагодетелствани от сравнителния си статус на убежище. Въпреки това анализаторите от Barclays смятат, че глобалното лидерство на американските борси може да бъде поставено под въпрос след края на пандемията.

„Епидемията от COVID-19 в САЩ настигна тази в Европа и въпреки значителните фискални стимули, предоставени от Федералния резерв и администрацията на Тръмп, американската система за социално подпомагане ще предостави по-малко помощ на частния сектор, отколкото тази в Европа“, казва Еманюел Кау, стратег в Barclays.

Докато САЩ се стремят да насърчат фирмите да задържат служителите си чрез данъчни кредити, те не са предприели мерки за масово субсидиране на бизнеса, каквито има в Европа, особено в Германия и Франция. Тези субсидии окуражават запазването на работната ръка и намаляват вероятността от краткосрочен рязък скок на безработицата по време на кризата. По тази причина редица водещи икономисти прогнозират значително по-голям ръст на безработицата в САЩ, отколкото в Европа.

От началото на годината европейските акции се представят по-зле от американските, като Кау и неговият екип обясняват този факт с по-слабите икономически и фискални фундаменти на големите икономики на континента.

Европейският бенчмарк STOXX 600 е с около 20,46% под нивото си през същия период на миналата година, докато американският широкообхватен индекс S&P 500 е с около 15% под миналогодишното си равнище.

„Слабият вътрешен растеж, намаляването на рентабилността на банките, липсата на технологични фирми, прекомерното разчитане на „старата икономика“ и хаотичната политика доведоха до подценяване на европейските акции, но ситуацията се променя“, казва Кау.

Макар че „старата икономика“ на Европа е доминирана от финансите, индустриалното производство и основните стоки, тази на САЩ е по-зависима от малка кошница от водещи технологични компании, и по специално от групата FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google), което води до по-ниска диверсификация и прави широкообхватното възстановяване по-трудно.

 

още от Финанси