нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Европейските фондови пазари ще изправарят американския през следващата година, смята експерт

Снимка: Guliver / Getty images

Печалбите на фондовия пазар в САЩ ще бъдат засенчени от тези на редица други региони по света през 2021 г. Това заяви пред Си Ен би Си Боб Паркър, член на инвестиционния комитет в Quilvest Wealth Management.

„Живеем в интересно време за пазарите, в което очаквам през следващите шест до девет месеца пазарите извън САЩ да се представят по-добре от тези в страната“, коментира Паркър.

В проучване, изпратено до Си Ен би Си, паркар отбелязва, че инвеститорите ще започнат да се фокусират върху пазарите и секторите, които се възстановяват бързо след поставянето под контрол на пандемията.

Той очаква европейските фондови пазари да бъдат сред най-добре представящите се, като тези в Обединеното кралство, Испания и Италия ще бъдат водят ралито. От началото на ноември испанският бенчмарк IBEX 35 е напреднал с близо 24%, а италианският FTSE MIB – с 21%

Паркър обясни, че до този месец голяма част от движението на пазарите е било ръководено от американските акции, които регистрираха по-добро представяне от останалите, особено в технологичния сектор. През ноември обаче фокусираните върху технологиите пазари се представят по-слабо.

От началото на мсеца индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq  се е повишил с близо 10%, сочат данни на Refinitiv. Същевременно с това промишленият индекс Dow Jones, които включва повече акции, зависими от цикличното икономическо възстановяване, е напреднал с 13%.

Новините за развитието на ваксините срещу COVID-19 на Pfizer и Moderna подкрепиха Dow на фона на надеждите, че скоро икономите може да се отворят и да започнат да се възстановяват от кризата.

още по темата
още от Финанси